Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın temeli Mersin’in Gülnar ilçesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı törenle atıldı.

22 milyar dolarlık yatırım öngörülen Akkuyu Nükleer Santrali için gerçekleştirilen temel atma törenine Bakan Yıldız’ın yanı sıra Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ve diğer üst düzey yetkililer katıldı. Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santralin 10 yıl önce yapılsaydı Türkiye’nin 14 milyar dolar daha az doğalgaz ithalatının olacağını belirtti. Dünyada nükleer santrallerin yarısının Japonya, ABD ve Fransa’da olduğunu aktaran Yıldız, nükleer güç santrallerinin 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelir hedefinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Yıldız, "Bu santral faaliyette olsaydı 15 milyon nüfuslu İstanbul’un enerji ihtiyacını karşılayacaktı. Bu rakam Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 28’ine denk geliyor." dedi.

Nükleer santraller kurarken yenilenebilir enerji kaynaklarını da gerçekleştireceklerini aktaran Yıldız, "Su kaynaklarını devre dışı bırakmayacağız, tam tersi yerli kaynaklarımız da çalışacak. Doğal gaz kaynakları rekabet edebildikleri ölçüde piyasada kalacaklar. Türkiye’nin kıyı şeridi 8 bin 484 kilometre. 2-3 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Metrekare başına en büyük yatırım gerçekleştirildiği yer olacak. Burada çalışmalar zemin etütleri ve çevreyle ilgili çalışmalar yapıldı." diye konuştu.

Bu santral yapıldığında Antalya’daki Mersin’deki turistin kaçacağı yönünde söylentiler çıkarıldığını dile getiren Bakan Yıldız şunları söyledi: "Avrupa’da en büyük turist çeken yerler, Fransa Paris, İspanya Madrid, İngiltere Londra. Paris’te 7 tane nükleer santral var. Onların turistlerine bir şey olmazken bizim turistlere de bir şey olmaz arkadaşlar. Burası için şuana kadarki en kapsamlı ÇED raporu hazırlandı. Santralde çalışacak personel bu çevreninin insanı olacak. Burada 10 bine yakın çalışan olacak."