AK Parti Amasya Milletvekili Sait Yüce’nin, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) Almanya’nın aşırı ırkçı partisi Nazilere benzetmesine sert tepki geldi. Yüce, AK Parti Merzifon ilçe Teşkilatı ziyareti esnasında yapmış olduğu konuşmada, “Ne MHP, ne HDP gibi bir siyasi partinin olmaması lazım. Medeni dünyada böyle partiler yok. Var ama yüzde 0.1 falan. Avrupa’da da var işte böyle aşırı Naziler bilmem neler.” demişti.

Milletvekili Yüce’nin yapmış olduğu bu konuşmaların ardından ilk tepki MHP Merzifon İlçe Başkanı Mustafa Kablan’dan geldi. Kablan açıklamasında, “Türk Milliyetçiliğini ırkçılıkla karıştırmak büyük gaflettir. Türk ismi, kaynaklarda töreye inanan millet manasını taşır. Töreyi de koruyan yüce Allah’tır. Dolayısıyla Türk adı Allah’ın dinine inanan milletin ortak adıdır.” dedi.

Türk milliyetçileri olarak bir boyun ırkçılığını değil, İ'la-yi kelimetullah davasına hizmet eden anlayışın savunuculuğunu yaptıklarını belirten Kablan, “Bu anlayışı Hitler’in Nazi’siyle eşdeğer tutmak yüce Türk tarihine ve bütün gayretini İslam davasına adamış yüce Türk milletine bir hakarettir. Milliyetçiğin temelinde din bağı vardır. Peygamber Efendimiz'den sonra yayılan İslam coğrafyası birçok kavmi içine almış 8’inci yüzyıldan itibaren Oğuz boylarının İslamlaşmasıyla da İslam nehrinde birleşen, bütünleşen, İslam ahlak ve kurallarıyla yoğrulan, Büyük Okyanus’tan Viyana’ya, Sibirya’dan Hint Okyanusu’na kadar tüm kavimlerin ortak kültürünün adı Türk olmuştur." diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ YÜCE NE DEMİŞTİ?

AK Parti Merzifon ilçe Teşkilatı ziyareti esnasında gündemi değerlendiren ve partililerle sohbet eden AK Parti Milletvekili Sait Yüce, Çözüm Süreci hakkında konuşarak, yaşanan bazı sıkıntıların devlet zaafından değil, bir takım şeylere bilerek göz yumulması sonucu yaşandığını söylemişti. Ardından milliyetçiliğe değinen Yüce, “Bu milliyetçilik öyle bir şey ki. Bakın ne MHP, ne HDP gibi bir siyasi partinin olmaması lazım. Medeni dünyada böyle partiler yok. Var ama yüzde 0.1 falan. Avrupa’da da var işte böyle aşırı Naziler bilmem neler. Bunlar bakın Türkiye’nin yumuşak karnı. Bunu zaten kaşıyorlar Kürt, Türk ve bundan daha önemli bir şey var Alevi ve Sünni meselesi. Şimdi mesela CHP ile yapılacak şeye bazılarımız tepki gösteriyor ama Türkiye’nin normalleşmesi açısından Aleviler ile Sünniler meselesine koalisyonun buna faydası olabilir. Aynı şekilde HDP kemikleşirse, orada yüzde 10’u aştı ya şimdi. Daha da güçlenirse, ya da en azından yerini muhafaza ederse aynı derecede onun karşısındaki MHP kemikleşiyor. Birbirini besliyorlar.” şeklinde konuşmuştu.