Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca, bakanlık görevine başlar başlamaz ilk icraat olarak bazı medya kuruluşlarına yönelik uygulanan ve akreditasyon denilen basın yasağını kaldırmak oldu. Geçici seçim hükümetinde HDP kontenjanından bakan olan Konca, “Bu uygulamayı (akreditasyonu kaldırmayı) gönül rahatlığıyla ve isteyerek yaptım. Doğru olan da bu yasaklama anlayışının, bu ayrımcılığın kaldırılması olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Geçici hükümette HDP’den AB Bakanı ve Başmüzakereci olan Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, bakanlıkta gazetecilerle tanışma ve sohbet toplantısı düzenledi. Kocaeli’nde HDP olarak milletvekilliğini Avrupa’dan gelen oylarla ancak alabildiklerini kaydeden Konca, “Kadere bakın ki Avrupa’dan gelen oylarla seçilmiş bir milletvekili olarak AB Bakanlığı’nı üstlenmiş bulunuyorum. Bu da çok enteresan bir cilve, enteresan bir denk gelme.” diye konuştu.

‘BİZ, BASINIMIZI YASAKLAYARAK BU NOKTALARA GELDİK’

Bakanlık koltuğuna oturur oturmaz önceki hükümetlerin bir takım medya kuruluşlarına yönelik uyguladığı akreditasyonu kaldıran AB Bakanı Ali Haydar Konca, bir soru üzerine “Çok açık ve net söylüyorum. Bize aykırı fikirler olsa bile basın organları arasında ayrım yapılması düşüncesinde kesinlikle değilim. Biz, basınımızı yasaklayarak bu noktalara geldik esas itibariyle. Basın, kamu görevi bir kuvvettir. Dolayısıyla eğer basın özgür olursa, kendisini baskı altında hissetmezse kamuoyunun aydınlanması ve sorunlara çözüm üretilmesi çok daha kolay olacaktır.” dedi.

‘AKREDİTASYONU GÖNÜL RAHATLIĞIYLA VE İSTEYEREK KALDIRDIM’

Bazı medya organlarına bir takım bakanlıkların akreditasyon uygulamasına devam ettiği hatırlatılarak, “Size bu uygulamanızdan dolayı kabinedeki mevkidaşlarınızdan herhangi bir tepki geldi mi?” şeklindeki soruyu ise Konca, “Ben bu uygulamayı (akreditasyonu kaldırmayı) gönül rahatlığıyla ve isteyerek yaptım. Yapmaya da devam edeceğim. Bu konuda hiç kimseden bana bir eleştiri gelmedi. Onu da açıklıkla belirteyim. Doğru olan da bu yasaklama anlayışının, bu ayrımcılığın kaldırılması olduğunu düşünüyorum.” şeklinde cevaplandırdı.