Kahramanmaraş'ın yüz karası, siyah, yeşil, mor akan Aksu'nun kirlenmesinin engellenmesi için yapılan tüm girişimler sonuçsuz kalırken bizi de yakından ilgilendiren bir haber Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesi Karaağaç Deresinden geldi. Bakın orada ne oldu?

Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde akan  Karaağaç Deresi son zamanlarda mavi ve yeşil tonlarda akmaya başladı. Çalışma başlatan Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü boya fabrikasından dereye dökülen atıklardan dolayı derenin kirlendiğini tespit etti. Müdürlük fabrikayı kapatırken işletmeye ayrıca 144 bin 394 TL idari para cezası verdi.

Konuyla İlgili Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılan açıklamada, "30 Temmuz 2019 tarihinde akşam saatlerinde yerel ve ulusal haber sitelerinde İlimiz Çerkezköy İlçesinden geçen Karaağaç Deresinin 'Mavi ve Yeşil Renkli Aktığı, dereye tekstil ve kimya fabrikalarının atıklarının karıştığı' yönünde haberler yer almıştır. Söz konusu haberler Müdürlüğümüzce ihbar olarak değerlendirilmiş Müdürlüğümüz teknik personelince en kısa sürede olayın yaşandığı Karaağaç Deresine intikal edilmiştir. Karaağaç Deresi boyunca yapılan incelemede Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesine ait yağmur suyu hatları kontrol edilmiş, yağmur suyu çıkış hattından Karaağaç Deresine mavi renkli atıksuyun verildiği ve bu nedenle derede renk değişiminin olduğu gözlemlenmiştir" denildi.

Kirlilik nedeni boya işletmesi

Açıklamanın devamında, "Söz konusu yağmur suyu kanalının takip edilerek incelenmesi sonucunda mavi renkli atıksuyunu yağmur hattına deşarj eden ve boya üretimi konusunda faaliyet gösteren bir işletmenin kirlilik kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu işletmeye ait yağmur suyu kanalı ile Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesine ait yağmur suyu hattının Karaağaç Deresine çıkış noktasından atıksu numuneleri alınmış ve analiz edilmek üzere yetkilendirilmiş laboratuvara gönderilmiştir. Söz konusu işletmenin faaliyetinin durdurulmasına yönelik idari yaptırım kararı alınmış olup, alınan atıksu numunelerinin analiz sonuçlarına göre 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümlerine doğrultusunda ayrıca işlem yapılacaktır" ifadelerine yer verildi.

144 bin TL ceza

Karaağaç Deresinin mavi ve yeşil tonlarda akmasına neden olan işletmeye 144 bin 394 TL idari para cezası uygulandı.

Kahramanmaraş'ta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yok mu?

Bu olay akıllara "Tekirdağ'da bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün aynısından Kahramanmaraş'ta yok mu?1 sorusunu akıllara getirdi. 30 yıldır simsiyah akan Aksu'nun ve Aksu yoluyla Sır Barajının zehirlenmesine neden sessiz kalınıyor? 

Aksu'yu Tekirdağ'a mı Taşıyalım?

Kahramanmaraş'ın doğal güzelliklerini korumak için güzelliklerimizi başka illere mesela Tekirdağ'a mı taşıyalım? Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, siyasetçiler, Kahramanmaraş Platformu ve onlarca dernek neden susuyor? Aksu'nun ve Sır Barajının kaybedecek tek bir günü yokken neden hala çözüm için adım atılmadı? Kimden ve neden korkuluyor? Tüm bu sorular cevap bekliyor.

Vatandaş Basını Suçluyor Ama...

Vatandaş Aksu başta olmak üzere pek çok sorunun çözülmemesinin nedeni olarak medyanın ilgisizliğini suçluyor. Oysa Kahramanmaraş basınında Aksu'yu haber yapmayan basın kuruluşu kalmadı. 

Haber46'yı Çok Haber Yapıyorsunuz Diye Suçlayanlar var!

Bazı kişiler Aksu başta olmak üzere şehrin önemli sorunlarını sık sık dile getirdiği için Haber46'yı ortalığı karıştırmakla suçluyor. Bazı vatandaşlarımıza göre devekuşu gibi sorunları görmezden gelmek en iyi çözüm. Ancak Haber46 sorumlu yayıncılık gereği bu konuları gündeme getirmeye devam edecektir.

Aksu İlgi Bekliyor?

Zehir akan Aksu ilgi bekliyo. Haber46 olarak Aksu temizleninceye kadar ayda en az bir defa bu konuyu gündeme getirmeye devam edeceğiz. Birileri unutmak istese de biz bu sorunu ısrarla hatırlatacağız.