Malatya Aktif Eğitim-Sen İl Temsilcisi Fatih Yanardağ, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptaline ilişkin “Bu kararla, milletimizin hukuka olan güven ve inancının yok edilmesine müsaade edilmemiş ve eğitim kamuoyunun üzerinde dolaşan karabulutların bir nebze de olsa dağılmasını sağlamıştır.” dedi.

Fatih Yanardağ, yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etmesini değerlendirdi. Mahkemenin kamuoyunun vicdanına, hukuka ses verdiğini anlatan Yanardağ, şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapanmasını da kapsayan yasayı iptal etti. Yüksek mahkeme üyeleri siyasi baskılar yerine hukukun, kamu vicdanının sesine, milletin feryatlarına kulak vererek ülkemizin yarınlarına konulacak ipoteklere vize vermemiştir. Dershanelerin kapanmasını engelleyen bu kararla, milyonlarca gencimizin gelecek planlarına hukuksuz müdahalelere, milyonlarca öğrenci velisinin evlatlarının aydınlık geleceğini temin etme konusundaki çaresizliğine, yaklaşık 60 bin dershane öğretmeni olmak üzere toplam yaklaşık 100 bin ekmeğiyle keyfi biçimde oynanmasına son vermiştir.

Ayrıca personel ve fiziki yapı açısından örgün eğitime dair görevlerini hakkıyla yerine getirmekte zorlanan devlet okullarının devlet dershaneciliği gibi ek ve teknik bir yükün ağırlığından kurtulmasına, milletimizin hukuka olan güven ve inancının yok edilmesine müsaade etmemiş ve eğitim kamuoyunun üzerinde dolaşan karabulutların bir nebze de olsa dağılmasını sağlamıştır. Bu kararın uygulanması sürecinde dönüşen dershanelerin, dönüşemeyecekleri için kapanan dershanelerin, temel liselere kayıt yaptıran öğrencilerin, dershaneler devam edeceğinden bazı öğrencilerini kaybedecek temel liselerin durumları eğitim kamuoyunu bir süre daha meşgul edecektir. Ancak idare makamlarının AYM karalarını uygulamaya yönelik atacakları sağduyulu adımlar sorunları minimize edecektir.”

HAKSIZLIĞA UĞRAYAN BİNLERCE YÖNETİCİ GÖREVLERİNE DÖNECEK

Yanardağ, ayrıca yüksek mahkemenin aynı kanunun okul yöneticileriyle ilgili liyakat esaslı atama sistemini yok eden maddelerini de iptal ettiğini anımsattı. Yüksek mahkemenin okullarda çalışkan ve başarılı yöneticilerin görevden alınmasına ve yerlerine objektif kriterler yerine sadece siyasi referanslarla belirlenmiş kişilerin atanmasına sebep olan maddeyi iptal ettiğini vurgulayan Yanardağ, şu ifadeleri kullandı: “Bu iptal kararıyla da yüksek mahkeme MEB’in tepeden tırnağa siyasallaşmasına, başarılı ve çalışkan binlerce okul ve kurum yöneticisinin sınav vb. yöntemlerle kazandıkları görevlerinden sübjektif değerlendirme ve kriterlerle görevden alınmasına, devlete ait makam ve mevkilere sadece siyasi, sendikal referanslarla atama yapılmasına, okullardan hizmet alan çocuk ve gençlerimizin keyfi görevden alma ve atamaların olumsuz sonuçlarına mahkum edilmesine, subjektif kriterlere bağlı atamalarla Eğitim kurumlarında personelin çalışma barışının bozulmasına, yaklaşık bir milyon eğitim çalışanının kariyer planlarına dair ümitlerinin söndürülmesine, eğitim gibi bütün milleti ilgilendiren konularda köklü sistem değişikliklerinin bazı kişi ve kurumların keyfi tercihlerine bağlı olarak gerçekleştirilmesine engel olmuştur. Bu kararla ilgili olarak AYM kararlarının geriye dönük işlememesi nedeniyle AYM kararını referans alan yeni mahkeme süreçleri başlayacak ve haksızlığa uğrayan yönetici ve öğretmenlerin mağduriyetleri sona erecek ve haksızlığa uğrayan binlerce okul/kurum yöneticisi görevlerine dönebilecektir.”