Aktif Eğitimciler Sendikası, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) şube müdürlüğü sözlü sınavları ile ilgili iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine yaşanan anayasal hak ihlalleri nedeniyle Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuru yaptı.

Aktif Eğitimciler Sendikası yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, sendika olarak MEB'in 10-28 Şubat 2014 tarihleri arasında yapılan şube müdürlüğü sözlü sınavının; hukuka aykırı olduğu, Anayasanın eşitlik ilkesinin ihlal edildiği, sözlü sınavla yazılı sınavın nesnel sonuçlarının ortadan kaldırıldığı, sınavda sesli ve görüntülü kayıt alınmadığı ve komisyon üyelerince takdir edilen notların gerekçeleriyle ortaya konulamadığı, sınavda başarılı sayılan kişilerin tamamına yakınının tek bir sendikadan seçildiği, bu durumun sınavın subjektif olduğunu ortaya koyduğu iddialarıyla iptali için 05 Mayıs 2014 tarihinde idare mahkemesine dava açtıkları hatırlatıldı.

Ankara 9. İdare Mahkemesinin, 24.10.2014 tarih ve 2014/1556 E sayılı kararında yürütmenin durdurulması istemini reddetmesi üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesine, kararın hukuka aykırı olduğundan dolayı kaldırılması ve yürütmenin durdurulması istemiyle itiraz ettiklerine işaret eden sendika yönetimi, işleyen sürecin devamını şöyle aktardı:
“Ankara Bölge İdare Mahkemesi çelişkili birkaç hamleden sonra, 2577 sayılı Yasanın 20/B maddesinin 1 nci fıkrasının (d) bendi uyarınca, itiraz isteminin incelenmeksizin reddine karar vermişti. Nihayetinde davanın görüşülmeye devam edildiği Ankara 9. İdare Mahkemesi 22.01.2015 tarih ve 2015/47 sayılı Kararında dava konusu işlemin iptaline oybirliğiyle karar verdi. Arkasından Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay’da temyize gitti. Danıştay 2. Dairesi temyiz incelemesi sonucunda davanın reddine karar verdi. Böylece Danıştay 2. Dairesi, daha önce konu ile ilgili yürütmesini durdurduğu bir maddenin aksine karar vererek kendisiyle de çelişmiş oldu.”

İÇ HUKUK YOLLARI TÜKENDİ

Şube müdürlüğü mülakatlarının hukuka aykırı bir biçimde yapılması ve bugüne kadar mağduriyetlerin giderilmemiş olması münasebetiyle hukuk mücadelesini sürdürmek için Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptıklarını belirten Aktif Eğitimciler Sendikası, “23 Temmuz 2015 tarihinde tüzel kişiler için bireysel başvuru formu ile yapılan başvuruda, Anayasanın eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı, temel hak ve hürriyetlerin korunması, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle; Anayasa Mahkemesinden, yeniden, etkin ve objektif bir değerlendirme yapılarak, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için, yeniden yargılama yapmak üzere dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine ve vekâlet ücreti ile yargılama giderlerinin tarafımıza ödenmesine karar verilmesini talep ettik.” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİNE GÜVENİYORUZ

Sendikanın açıklaması, “Anayasa Mahkemesinin, vereceği kararla, hukukun üstünlüğünün ve vazgeçilemez oluşunun ortaya çıkacağına, hakkın, hakkaniyetin, adaletin, eşitliğin tecelli edeceğine ve 1709 şube müdürünün atamasının tekrar iptal edileceğine, dolambaçlı birçok yol deneyen, anlamsız ısrarını sürdürmesine rağmen hukuk içinde bir çözüm bulamayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın haksızlığının bir kez daha ortaya çıkacağına inanıyoruz.” ifadesiyle sona erdi.