Aktif Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimin sorunları ve öğretmenlerin talepleri konusunda duyarsız kalmasına tepki göstererek Türkiye genelindeki okullarda nöbet tutmama eylemi başlattı.

Aktif Eğitim-Sen, öğretmenlerin okullarda nöbet tutmasını eleştirerek yazılı olarak basın açıklaması yaptı. Aktif Eğitim-Sen’in okullarda öğretmenlere adeta güvenlik görevlisi gibi nöbet tutturulmasının hukuksuz bir uygulama olduğu ve öğretmenleri mağdur ettiği konusunda defalarca Milli Eğitim Bakanlığı’nı uyardığına dikkat çekti. Sendika Yönetimi, son olarak 5 Şubat 2015 tarihinde Bakanlığa bir yazı yazarak, “Öğretmenlerin nöbet esnasında güvenlik görevi yerine eğitsel rehberlik yapması ve nöbet karşılığında 6 saat ek ders ücreti alması gerektiğini bildirmiş, diğer bazı sendikalar da ‘Nöbet tutmama eylemi” başlatmıştı.

Aktif Eğitim-Sen, Bakanlığın duyarsız tavrı ve bazı sendikaların eylem kararına rağmen, eğitim yuvalarının zarar görmemesi ve öğrencilerin mağdur olmaması için eylem yerine diğer yollarla sesini duyurmaya çalıştı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, Aktif Eğitim-Sen’in bu duyarlı ve vicdani tutumunu istismar etti. Eylemdeki sendikalar nedeniyle nöbet tutacak öğretmen sayısı azalınca, kimi işgüzar okul yöneticileri, nöbet tutmayan öğretmenlerin yükünü de Aktif Eğitim-Sen üyelerinin de içinde yer aldığı diğer öğretmenlere yükledi. Birçok okulda, hiçbir yasal dayanağı olmadığı halde, eylem yapmayan öğretmenlere daha çok nöbet verilmeye, daha fazla bölümden sorumlu tutulmaya başlandı. Bunun üzerine Aktif Eğitim-Sen de “Nöbet Tutmama Eylemi” yapmaya karar verdi.

“YAŞANABİLECEK TÜM MAĞDURİYETLERİN TEK SORUMLUSU MEB’TİR”

Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, “Biz okullarda sorun yaşanmadan, öğrencilerimiz mağdur olmadan soruna bir çözüm bulunmasını istiyorduk. Ama Bakanlık çözüm bulmak yerine sorumlu davranışımızı ve üyelerimizin iyi niyetini istismar edip arkadaşlarımıza adeta cezalandırırcasına daha çok nöbet görevi vermeye başladı. Hukuksuz bir uygulamanın kalkmasını isterken daha haksız, daha hukuksuz bir uygulamayla karşı karşıya kaldık. Bunun üzerine biz de bugünden itibaren (23 Şubat 2015) “Nöbet Tutmama” kararı aldık. Bundan böyle öğrencilerimizin ya da velilerimizin yaşanacağı mağduriyetlerin tüm sorumlusu sadece ve sadece Milli Eğitim Bakanlığı’dır.” dedi.

Türkiye genelinde okullarda nöbet tutmayacak olan Aktif Eğitim-Sen üyeleri, yakalarına da “Ben Güvenlik Görevlisi Değilim” kokartlar takacak, taleplerini içeren dilekçeleri çalıştıkları kurum veya okul müdürlüklerine verecekler.

“MEB’İ SORUN ÇÖZMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Eylemlerinin yıl sonuna, hatta sorun çözülünceye kadar süreceğini açıklayan Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe, taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Sorunu çözmek şöyle dursun, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı tek iş, nöbet tutmayan öğretmenleri tespit edip haklarında yasal işlem yapılmak üzere Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirilmek, eylem yapmayan öğretmenlere ise daha çok nöbet görevi vererek adeta cezalandırmak olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığını sendikal hakkını kullanarak eylem yapan öğretmenleri fişleyerek tehdit etmek yerine, sorunu çözmeye çağırıyoruz.

Bizim taleplerimiz son derece açık ve net:
1- Öğretmenlerin nöbet görevi açık ve anlaşılır bir şekilde hukuki zemine kavuşturulmalıdır.
2- Diğer tüm mesleklerde olduğu gibi, öğretmenler de nöbet esnasında sadece mesleğine uygun bir görev yapmalı; yani güvenlik nöbeti değil eğitsel rehberlik nöbeti tutmalıdır.
3- Öğretmenlere nöbet tutacağı her güne karşılık olarak en az 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir.”