Aktif Eğitim Sendikası (Aktif Eğitim Sen) Bursa Şube Başkanı ibrahim Kaygısız, eğitim çalışanlarının yüzde 85’inin nöbet görevinin öğretmenler için bir angarya olduğu ve asli görevinin dışında iş verildiği yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Kaygısız, öğretmenlere nöbet görevinin ya kaldırılmasını ya da ücretlendirilmesini istedi.

Sendika binasında sendika yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan İbrahim Kaygısız, yapılan bir anket çalışmasında, 'Nöbet görevi karşılığında ek ders ücreti ödenmeli midir?' şeklindeki soruya 2 bin 586 eğitim çalışanının 2 bin 410'unun 'evet' şeklinde cevaplandırdığını kaydetti. Kaygısız, şunları söyledi: "Eğitim çalışanlarının yüzde 93’ü nöbet görevi karşılığında ek ders ödenmesi yönünde görüş bildirmiştir. 'Nöbet görevi öğretmenler için angarya mıdır?' sorusunu 2 bin 547 eğitim çalışanı cevaplandırmıştır. Katılımcıların 2 bin 160'ı 'Evet' derken 387 katılımcı 'Hayır' cevabını vermiştir. Eğitim çalışanlarının yüzde 85’i nöbet görevinin öğretmenler için bir angarya olduğu ve asli görevinin dışında iş verildiği yönünde görüş bildirmiştir. 'Okulların güvenliğinden öğretmenler sorumlu olmalı mıdır?' sorusunu 2 bin 593 eğitim çalışanı cevaplandırmıştır.
Katılımcıların 132’si 'Evet' derken 2 bin 461 katılımcı 'Hayır' cevabını vermiştir. Eğitim çalışanlarının yüzde 95’i okulların güvenliğinden öğretmenlerin sorumlu olmaması önünde görüş bildirmiştir."

Öncelikle açık ve net bir hukuki zemin oluşturulması gerektiğini anlatan Kaygısız, "Nöbet hizmeti anaokulundan liseye kadar eğitimin her kademesini kapsayacak şekilde ortak-yasal bir zemine dayandırılmalı, uygulamadaki farklılıklara ve idarecilerin keyfi davranışlarına imkan verilmemelidir. Bir öğretmene haftada birden fazla nöbet verilmemelidir. Öğretmenler güvenlik görevlisi gibi kullanılmamalı, nöbet görevi, mesleğin gerekleriyle sınırlı olmalıdır. En değerli varlıklarımızı emanet ettiğimiz okullarda güvenliği nöbetçi öğretmenler değil, okul polisi ve özel güvenlik görevlileri sağlamalıdır. Okullarımız, başta kameralı takip olmak üzere güvenlik sistemleriyle donatılmalıdır. Öğretmen nöbetleri eğitsel boyutta yapılandırılmalı, öğretmenlerden güvenlik görevlisi hizmetleri beklenmemelidir." diye konuştu.

Öğretmenlerin tutacağı nöbetin mutlaka ücretlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kaygısız, şöyle devam etti: "Bütün diğer meslek gruplarında tutulan nöbetler 'fazla çalışma' sayılıp ücretlendirilirken, öğretmenlere nöbet hizmetleri için herhangi bir ek ücret ödemesinin yapılmaması Anayasa’nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu nedenle, nöbet hizmeti angarya olmaktan çıkarılıp 'fazla mesai' olarak kabul edilmeli, öğretmene nöbet tuttuğu her gün için 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir. Bazı sendikaların almış olduğu nöbet tutmama eylem kararına katılmıyoruz. Çünkü okul nöbeti tutmayan öğretmenler, nöbet görevini ifa eden iş arkadaşlarının iş yükünü artıracak, okulun asayiş yönünden işleyişini bozacak böylece eğitim-öğretim olumsuz olarak etkilenecektir. Nöbet görevlerinin aksamasıyla okulda asayiş bozulacak, kavga, şiddet, okul malına zarar verme, hırsızlık gibi olaylar artacaktır. Sorumluluk ve vicdan sahibi aktif eğitimciler görev yaptıkları bir okulda kendi eyleminden dolayı öğrencilerin zarar görmesini istememektedir."