Aktif Eğitimciler Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Mahmut Mollarecep, "Öğretmenlere rotasyon uygulamasından derhal vazgeçilmelidir." dedi.

Mollarecep, yaptığı açıklamada, rotasyonun yüz binlerce insanı yakından ilgilendiren bir düzenleme olduğunu belirterek, "Rotasyon, öğretmenlerimizin aile bireyleri ve onlardan ders alan öğrenciler de dikkate alındığında, yüz binlerce insanın hayatını yakından ilgilendiren bir düzenlemedir. Bu nedenle böyle bir uygulamanın gerekliliği konunun tüm ilgilileriyle etraflıca görüşülmeli ve belli bir mutabakat sağlanmalıdır. Aksi taktirde, kimseyi hoşnut etmeyen bir eziyet ve sorun olarak görülecektir." ifadelerini kullandı.

"Eğitimde, öğretmenlerin, velilerin, meslek kuruluşlarının ve eğitimin diğer paydaşlarının konu hakkındaki fikirlerini almadan, 'ben yaptım oldu' mantığıyla atılacak hiçbir adımın milli eğitimimize bir faydası yoktur." diyen Mollarecep, açıklamasına şöyle devam etti: "Saydığımız bütün grupların rotasyon konusundaki genel kanaatlerinin olumsuz olduğu ise yıllardır MEB tarafından bilinmektedir. Buna rağmen Bakanlığın milli eğitim sistemimizde çözüm bekleyen çok daha hayati sorunlar ortada dururken, bu sorunlarla ilgilenmek yerine kimsenin hoşnut olmadığı zorunlu tayinle meşgul olması son derece manidardır."

Ülkenin eğitiminin son yıllarda akademik ve eğitsel boyutu itibariyle tarihin en başarısız dönemlerini yaşadığının altını çizen Mollarecep, şunları kaydetti: "Üniversite sınavlarında sıfır puan alan yüzbinler, ilkokul ara sınıflar, orta okul ve liselerde okuma yazma bilmeyenler, uluslararası sınavlarda listenin son sıralarındaki yerimizin kemikleşmesi, okuma alışkanlığının dijital araçlara feda edilmesi vb. akademik engeller; uyuşturucu vb. bağımlılık yapan madde kullanımının ilkokul düzeyine düşmesi ve yaygınlaşması, okullarda şiddet, çeteleşme vb. zorbalıkların popüler hale gelmesi, bazı öğrencilerin okul güvenliği için tehdit oluşturması vb. eğitsel engeller devletimizin ve milletimizin bugünlerine zarar verdiği gibi yarınları için de tehlike arz etmektedir. Bu nedenle MEB, eğitimdeki başarısızlıkları yenebilmek için eğitimin gerçek sorunlarını çözmek için çalışmalı ve eğitim kamuoyunda huzursuzluklara sebep olan 'öğretmenlere rotasyon' uygulamasından derhal vaz geçmelidir. Ayrıca bu zorunlu yer değiştirmeler öğretmenlerimize aile düzenlerini bozarak gereksiz külfet yaşatmanın yanında, kamuya da bir yük getirmektedir. Rotasyona tabi tutulacak binlerce personele ödenecek harcırah ve diğer giderlerde kullanılacak olan kaynak; atama bekleyen öğretmen adaylarının atanmasında, dezavantajlı bölgelerde çalışmayı teşvik edecek ek ödemelerde, okulların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında, okullarda sosyal, kültürel, sportif faaliyetleri için ihtiyaç duyulan sosyal donatıların oluşturulmasında, sınıf mevcutlarının makul sayıya çekilmesinde, eğitim çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesinde kullanılmalıdır."