Çocuk bakımının öğretmenler üzerinde büyük etkisi olduğunu belirten Aktif Eğitimciler Sendikası (AKTİFSEN), her okulda bir sınıfın kreşe çevrilmesi önerisinde bulundu. Sendika Şanlıurfa Şube Başkanı Osman Çakmak, bunun Anayasa'ya göre uygun olduğunu ifade etti.

Şanlıurfa Aktif Eğitimciler Sendikası Şanlıurfa Şube Başkanı Osman Çakmak, eğitim çalışanlarının en büyük problemlerinin çocuklarının bakımı olduğunu ve bu problemlerin eğitim çalışanlarının motivasyonunu düşürdüğünü söyledi. Çakmak, "Çocukların bakımı eğitim çalışanlarının en temel sorularından birini teşkil etmektedir. Hatta ailevi problemlere bile sebep olacak kadar ciddi bir sorundur. Özellikle ailelerinden uzakta görev yapan öğretmenlerin çocuklarını emin ellerde yetiştirmeleriyle alakalı yaşamış oldukları kaygı, performanslarını olumsuz yönde etkilemektedir. Çocukları için güvenilir bir bakıcı bulup bulamama endişesi hem kendi iç dünyalarında bir çalkantı meydana getirmekte hem de ders verdiği öğrenciler açısından çalışma verimini olumsuz etkilemektedir.” dedi.

Çakmak, eğitim çalışanlarından maksimum düzeyde yararlanmak ve çocuklarından ayrı kalmadan çalışmalarını sürdürebilmeleri için çocuk bakımı ile ilgili sorunlara çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi. Anayasa'nın 'Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları' başlıklı 41. maddesini hatırlatan Başkan Çakmak, yasa gereği çocukların fiziksel, ruhsal gelişimi açısından annesinin bakım gözetim altında olmasının, uluslararası ve ulusal yasalarla emredilmiş olup, idarenin bu bağlayıcı yasalar gereğince sorunlara çözüm üretmesini istedi.

Bu sorunun çözümü için öneride bulunan Çakmak, okullarda bir dersliğin, çalışan annelerin küçük yaştaki çocukları için ayrılması ve gerekli personelin görevlendirilmesinin realiteye uygun ve gerçekleştirilmesi mümkün bir uygulama olduğunu kaydetti. Maliyetin düşürülmesi için de öneri sunan Çakmak, "Birçok derslikten oluşan bir eğitim kurumunun bir dersliğinin bu uygulama için ayrılması, amacına uygun tefriş edilerek donatılması ve yeteri kadar personelin görevlendirilmesi mali açıdan da çözülebilir bir işlemdir. Ayrıca bu hizmetten yararlanacaklardan -anaokullarında toplanan katkı parası gibi- personeli mali olarak incitmeyen belli bir oranda katkı payı alarak maliyet düşünülebilir.” diye konuştu.

Böyle bir uygulama sayesinde çocuk ile anne arasındaki bağın kopmasının engelleneceğine işaret eden Çakmak, böylece öğretmenlik mesleği toplum tarafından prestij kazanacak olup Milli Eğitim Bakanlığı'nın saygınlığı ve tercih edilirliğinin artmış olacağını söyledi. Çakmak, bu uygulamanın en önemli tarafının da eğitim personeli olan anne ve babanın motivasyonunu artırmak olduğunu aktardı.