Erzurum'un Aziziye ilçesine bağlı Alaca köyünde 10 Mart 1918 yılında Ermeni mezalimine uğrayan 278 Türk düzenlenen törenle anıldı.

Alaca Şehitliği'nde mezalimin 97. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene Aziziye Kaymakam Vekili Erdik Aktaş, Belediye Başkan Vekili Ömer Yarba, askeri ve mülki erkan, Atatürk Üniversitesi öğrencileri ile köylüler katıldı. Tören, Kaymakam Vekili ve Belediye Başkanı Vekili'nin, Şehitlik Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Askeri tören mangasının havaya üç el saygı atışı yapması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından şehitler için saygı duruşunda bulunuldu.

MUHTAR ÖZKAYA: DÜNYA BÖYLE KATLİAM GÖRMEDİ

Alaca Köyü Muhtarı Veysal Özkaya, 97 yıl önce Osmanlı vatandaşı olan Ermenilerin köylerinde çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 278 savunmasız Müslüman Türk'ü vahşice katlettiğini söyledi. Özkaya, dünya tarihinde sivil halka yönelik Ermenilerin gerçekleştirdiği katliamın benzerinin bulunmadığını ifade etti.

Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa'nın köylerini Ermenilerden kurtardığına dikkat çeken Özkaya, "Dünya böyle bir katliam görmedi. Ermeniler kadın, çocuk, yaşlı demeden masum savunmasız 278 insanımızı samanlıklara doldurup katletti. Bugün Ermenilerin kendilerini masum gibi göstermelerini ise kınıyorum." dedi.

ÇİĞDEM: ÖZÜR DİLEMESİ GEREKENMEN ALACA'YI GÖRMELİ

1. Dünya Savaşı'nda Ermeni Çetecilerin Katliamına Uğramış Mağdurlar Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, Alaca'da gerçekleştirilen katliamın sıradan yapılmış bir eylem olmadığını ifade etti. Çok uluslu bir projenin Osmanlı Devleti ve Türklere yönelik Ermeniler üzerinden gerçekleştirilmiş bir katilam olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çiğdem, "Amerikalılar, Ruslar, İngiliz ve Fransızlar çeşitli vaatler ile Ermenileri Müslüman Türkler aleyhinde bu coğrafyada kışkırttılar. Bugün de utanmadan sözde 24 Nisan soykırımından bahsediyorlar. Bu mağdur olmuş, şehit olmuş Alaca halkı Ermenilerden ve uluslararası arenanın aktörlerinden özür bekliyor. Alaca'da katledilen 278 şehidin toplu mezarı buradayken özür dilemesi gerekenler bu gerçekliği görmeli." diye konuştu.

KÜRKÇÜOĞLU: TÜRK MİLLETİNİN TARİHİNDE SOYKIRIM YOKTUR

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Türklerin tarih boyunca hiçbir topluluk ya da millete soykırım uygulamadığını belirtti. Prof. Dr. Kürkçüoğlu, Türk devlet tarihinde, örfünde soykırım suçunun insanlık ayıbı olarak nitelendirildiğini dile getirerek, "Türk tarihinde, örfünde, kültüründe soykırım yoktur. Bu bir insanlık ayıbıdır. Tarihle yüzleşmeye hazırız. Çünkü bizim tarihimizde soykırım yoktur. Alaca'da Antranik komutasındaki Ermeni çeteleri 278 masum insanımızı vahşice katletmiştir. Bölgemizde 185 tane toplu mezar bulunmakta ve bu mezarlarda müslüman Türkler bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Aziziye Müftü Vekili Özkan Çelik'in şehitlikteki toplu mezar başında dua okumasının ardından tören Şehitlik Müzesi'nin gezilmesiyle tören sona erdi.