Samsun’un Alaçam İlçesine bağlı Umutlu köyünde Samsun Valiliğinin, Alaçam Kaymakamlığı ve Alaçam Belediyesinin organizesi ve katkıları ile 21 Mart Nevruz Yenigün adı altında bir şölen düzenlendi. Şölen baharın gelişi olmasına rağmen lapa lapa yağan kar, protokolü ve davetlileri şaşırttı.

Program Umutlu Mahallesinin yetişkinlerinin sergilediği semah oyunu ile başladı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Kafkas Halk Oyunları Ekibinin kar altında sahnede sergiledikleri oyunlar davetliler tarafından alkışlandı. Umutlu Mahalle Muhtarı Satılmış Uçan açılış konuşmasında mahallenin geçmişi ile bilgi verdikten sonra asırlardır mahallelerinde demircilik mesleğinin sürdürüldüğünden söz etti. Alaçamlıların İstanbul’da adeta sözcüsü olan Samsun Dernekler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Eroğlu ise ’’Doğdukları baba ocaklarını unutmadıklarını ve baharın müjdecisi olan 21 Mart Nevruz Bayramını doğduğumuz köyde kutlamanın gururunu yaşamaktayız.’’dedi. Alaçam Kaymakam Oğuz Alp Çağlar ise “Alaçam ilçemiz doğal ve kültürel zenginliğe sahip bir ilçe. İlçemize bağlı Umutlu Mahallesi de asırlardır örf ve adetlerin yaşatıldığı bir yerdir. Nevruz Bayramını burada kutlamanın ayrı bir yeri var bizim için.’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Milletvekili Tülay Bakır da “Nevruz Bayramı’nı biz bugün karla karşıladık. Lapa lapa yağan kara ve soğuk havaya rağmen bu kalabalığın ve davetlilerin buradan ayrılmamaları Nevruz Bayramına gösterdikleri ilgidir.’’ dedi. Samsun Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu ise “Bugün burada Alaçam İlçesine bağlı Umutlu Mahallesinde bir ilki hep birlikte yaşıyoruz. Ulusal düzeyde kutlanan bir bayramı bir köyümüzde yapıyoruz. Bu Türkiye tarihinde de ilktir. Güzel bir bayram kutlaması oluyor. Türk dünyası için özel bir anlamı olan bu Nevruz günü dünya coğrafyasında büyük bir alanda kutlanıyor. Bugün hepimizin ortak bayramı ve sevinç günüdür. Herkese kutlu ve umutlu olsun.’’ dedi.

Konuşmalardan sonra ise protokol tarafında Nevruz ateşi yakıldı. Tarihi eski körükte ısıtılmış demir dövüldü. Ateş üzerinden atlanıldı, dilekler tutuldu. Nevruz konulu şiir ve resim dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Eski Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Kürşad Tüzmen tarafından verildi. Tüzmen burada yaptığı konuşmada alanda bulunan herkese, ’’Umutlumusunuz. Nerelisiniz . Umutlusunuz. Nevruz Bayramını sizlerle beraber kutladığım için oldukça mutluyum. Bir köyde ilk defa bu kadar güzel bir organizasyon her zaman gerçekleştirilmez. Bu soğukta herkes burada bekledi. Orta Asyadan aldığımız bu geleneği ta burada yine demir döverek kutladık. Esas demircilerin içine geldik. Demek ki burada asırlardır demircilik mesleği icra edilmiş. Herkesi kutluyorum.’’ ifadelerini kulandı.

Alaçam İlçesine bağlı Umutlu Mahallesi’nde lapa lapa yağan kar altında düzenlenen Nevruz Bayramı şölenine ayrıca Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, okul müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, milletvekili aday adayları ve vatandaşlar katıldı.