Doğal ve kültürel temasının yanısıra lezzetiyle de dikkat çeken Alaçatı Ot Festivali’ne, bu yıl dünyada alanının en iyisi akademisyenler de inceleme yapmak amacıyla katılacak. İzmir'in Çeşme Belediyesi’nin destekleriyle, Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen, "Otların Rüzgarlı Öyküsü: Alaçatı Ot Festivali" farklı kıtalardan dört ülkenin bakanlıklar düzeyinde katıldığı bir oluşum olan "Gıda ve Beslenme Biyoçeşitlilik Projesi (Biodiversity for Food and Nutrition Project)", dünyada alanının en iyisi akademisyenleri ağırlayacak. 26-29 Mart 2015 arasındaki festival süresince uzmanlar, hem incelemelerde bulunacak hem de seminerlerde endemik bitki türleri üzerine bilgi verecek.

Gıda ve Beslenme Biyoçeşitlilik Projesi’nin ülkelerin bakanlıklar düzeyinde katıldığı bir oluşum olduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Türkiye’nin de çalışmaya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ona bağlı kuruluşlar aracığıyla dahil olduğunu söyledi. Alaçatı Ot Festivali’nin ve Ot Festivali Uygulama Bahçesi’nin Türkiye'nin tek proje ortağı olduğunu belirten Başkan Dalgıç, bitki çeşitliliğini korumanın dünyanın geleceği için önemine dikkat çekti. Brezilya, Kenya ve Sri Lanka gibi yerkürenin uzak köşelerinden gelecek akademisyenlerin, festivalin sağlık, doğal teması ve nicelik bakımından dünyada örneğinin bulunmadığını söylediklerini kaydeden Dalgıç, “Şenliğimiz süresince uzmanlar kentimizde konaklayacak. Festival ve endemik bitki türlerini yetiştirdiğimiz Ot Festivali Uygulama Bahçesi’nde incelemelerde bulunacak. Yapılacak inceleme, uluslararası birçok araştırma ve akademik yayına da kaynaklık edecek.” dedi. Çeşme Belediyesi’nin düzenleyeceği 6. Alaçatı Ot Festivali’nin, kültürel ve paylaşımın yüksek olduğu bir faaliyet olmasının yanısıra devam eden bilimsel çalışmalarla akademik yönünün de artacağını kaydeden Dalgıç, herkesi bu heyecana ortak olmaya davet etti. Dalgıç, “Alaçatı'nın dar sokaklarında, güler yüzlü insanlarla bu güzellikleri paylaşmak, insanlarla sohbet edip ağız dolusu kahkahalar atmak, 'O an Alaçatı'daydım.' diyebilmek için herkesi bu festivali paylaşmaya çağırıyorum." şekinde konuştu.

GIDA VE BESLENME BİYOÇEŞİTLİLİK PROJESİ

Uzun adıyla Biyoçeşitliliğin Korunması, Geliştirilmiş İnsan Beslenmesi ve Refah için Sürdürülebilir Kullanımı Projesi (Mainstreaming Biodiversity Conservation and Sustainable Us for Improved Human Nutrion and Well-being Project), tarımda biyoçeşitliliğin hızla azalması üzerine ortaya çıkan endişeler sebebiyle 2012 yılında başladı. Brezilya, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye’nin üst düzey kurumları aracılığıyla dahil olduğu proje, beslenmeye uygun ve potansiyel yabani türler başta olmak üzere çevreye baskı, insanların tercihleri, azalan ya da yanlış kullanılan tarım arazileri sebebiyle yok olma tehlikesi bulunan türleri korumak ve azalan biyoçeşitlilik grafiğini tersine dönüştürmeyi amaçlıyor.