Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Fotoğraf Bölümü öğrencisi Evrim Eseryel, ‘4 Nesil Aile’ adıyla Türk aile kültürünün devamı ve ailenin kültürel neslin devamlılığı adına alarm zillerin çaldığını anlatan bir sergi açtı. Bursa’nın ardından Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Kars ve Trabzon’da açılacak sergi ile sürekli yaşlanan nüfusa dikkat çekiliyor.

Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı ve Bursa Nilüfer Belediyesi ile ortaklaşa 23 Nisan'da yetimhane çocuklarına özel ‘hayati anlamak ve anlatmak’ fotoğraf sergisi, ile ‘uyuşturucu madde bağımlılığı’nın genç jenerasyon üstünde kullanım çoğunluğunu anlatan toplam 2 sergi yapan Evrim Eseryel, yeni sergisinde neslin devamını ele alıyor.

Bir taraftan eğitimine devam ederken aynı zamanda fotoğrafla ilgili sosyal sorumluluk çalışmalarına imza atan üniversite öğrencisi Eseryel, ciddi adımlar atılmadığı takdirde gelecekte Türkiye nüfusunu zor günler beklediğine dikkat çekiyor. Türkiye'de sanayi toplumunun getirileriyle kadınların iş gücüne dahil olduğuna işaret eden Eseryel, “Ancak bu defa da çocuk doğurmanın hem vakit kaybı, hem de masraflı olduğundan ötürü her ailede ortalama 1 veya 2 çocuk dünyaya geliyor. Bu durumda da Türkiye'nin gelecekte ki nüfusunun 2030’da 50 milyon, 2050’de 30 milyona düşmesi öngörülüyor. Bu durumun gelecekteki tehlikelerine ışık tutmak adına bu projeyi yapmak istiyoruz.” dedi.

4 NESİL TÜRKİYE

Tarihte Türk aile yapısının dirlik ve düzenlik içinde olduğu devrelerde devletin de dirlik ve düzenlik içinde olduğunu anlatan Eseryel, “Bu bakımdan Türk töresinde aile, ülke, devlet ve millet kavramları iç içe bir manzara gösterir. Aile demek, bir noktada düzen demektir. Aile, fert ile toplum arasındaki ilk temel köprüdür. Toplumun temeli ailede, fertleri birbirine bağlayan unsurlar his de, fikirde birlik, şefkat, sevgi, saygı, dürüstlük, sabır, kanaat ve bütün bunları besleyen iman anlayışıdır.” şeklinde konuştu.

Sağlam bir ailenin topluma da sağlam karakterli fertler verdiğini anlatan Eseryel, toplumun diğer kesimlerinin de ailenin verdiklerini tamamlayıcı nitelikte olduğunu söyledi. Fakat zamanla toplumda görülen çözülmenin, ister istemez aileye de yansıdığının üzerinde duran Eseryel, özellikle cumhuriyetten sonra şehirleşme ve sanayileşme ile Türk aile yapısında çekirdek aileye doğru gidişin hızlandığını ifade etti. Ülke yöneticilerinin de bu konuda ki hassasiyetlerinden yola çıkarak çalışmasını şekillendiren Evrim Eseryel, ‘Dört nesil bir çerçeve’ isimli projesini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına sunduğunu söyledi. Bakanlıktan kendisine projenin her hangi bir dernek gibi tüzel kişilikle yürütülmesinin söylendiğini anlatan Eseryel, bu kapsamda ilgili dernek ve belediyelerden gerekli desteği beklediklerini kaydetti.

PROJENİN GEREKÇESİ

Projenin mimarı Evrim Eseryel, projenin gerekçesini ise şöyle izah ediyor: “Türkiye istatistik kurumunun verilerine göre 2003’de evlilik yaşı 23 iken, 2009 da 24 yaş, 2013 de 25 yaş ve geçtiğimiz 2014 yılında bu rakam 26,5 olmuş. Bunlara oranla Türkiye'de her yıl ortalama 600 bin kişi evlenir iken, 2001 krizi döneminde en çok boşanma yılını yaşayarak 180 bin, 2003 de 140 bin, 2009 da 110 bin ve geçtiğimiz 2014 verilerinde ise 135 bin boşanma görünmüş. Yani bu verilere dayanarak Türkiye 'de her yıl evlenen 6 kişinin 1,5 boşanıyor. Bunların da her 3 evlilikten birinde de 2 çocuk diğerlerinde ise tek çocuk yapmak tercih ediliyor. Buradan doğrusal olarak bakıldığında ise çocuk nüfus oranının 2023 yılında yüzde 25,7, 2050 yılında yüzde 19,1 ve 2075 yılında yüzde 17,6'ya düşeceği tahmin ediliyor.”

Tarım ve çiftçi toplumu olup, feodal ilkelerle sadece erkeğin çalışması kabul edilen Türkiye'de, artık sanayi toplumunun hakim olduğunu belirten Eseryel, modern global dünya ile kadının da çalışma hayatına atıldığını belirtti. Geçmişte tarım ve çiftçilikte iş gücü ihtiyacı için çocuk yapılırken bugün böylesi bir ihtiyaca gereksinim duyulmadığını anlatan Evrim Eseryel, şunları söyledi: “Ancak bu proje ile aile kavramının tam anlamı ile kapsamlandırılarak sadece basite alınır bir üreme şekli değil, kültürel mirasımızın da devamlılığı adına olduğunu vurgulamak istiyoruz.”

4 SENİL AİLELER TESPİT EDİLECEK

Organizasyonu Ankara ve İstanbul başta olmak üzere, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Kars ve Trabzon’da gerçekleştirmeyi planladığını ifade eden
Evrim Eseryel, “Bakanlık da nüfus müdürlükleri ile iş birliği yaparak bölgesel ve şehirler bazında 4 nesil yaşayan aileleri tespit ederek projeye istatistik sağlayacak. Bu aileler arasından seçilecek sağlık ve durumları müsait olanları projeye davet ederek dahil edecek.” bilgisini verdi.

Proje kapsamında belirlenen 4 nesil ailelerin başta fotoğraf çekimi olmak üzere, tanıtım filmleri, reklam filmleri, reklam, televizyon ve radyo tanıtımları, afiş ve katalog tanıtımları gibi bir dizi çalışmayı kapsayan projenin yaklaşık bin 500 liraya mal olmasının bekleniyor.