Balıkesir merkez Paşaköy Mahallesi sakinleri, Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayrak ailesi tarafından yapılan termik elektrik santralinin durdurulması için imza kampanyası başlattı. MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok da imza atarak kampanyaya destek verdi. Paşaköy Mahallesi Muhtarı Mustafa İkiz, santralin günde 525 ton kömür kullanacağını belirterek, "Söz konusu santral, yılda 173 bin ton kömür yakacak. Bu da havaya 400 bin ton karbondioksit salınımı demektir. Bu durum, başta astım olmak üzere kanser, inme, kalp hastalıkları ve erken ölüm gibi sağlık sorunlarına yol açacaktır." dedi.

Özelleştirme kapsamında kapatılan ve ardından 1.1 milyon dolara Albayrak ailesine satılan Balıkesir SEKA Fabrikası'nın bulunduğu alana santral kurulmasına vatandaşlar tepki gösteriyor. TÜİK Meydanı'nda biraraya gelen vatandaşlar, santralin yapımının durdurulması için imza kampanyası başlattı. "Topraklar ve su bize atalarımızdan kaldı. Onları çocuklarımıza bırakacağız. Köyümüze ölüm santrali istemiyoruz." yazılı pankart da açtılar. Bazı vatandaşlar ise, "Kömüre inat, yaşasın hayat", "Yanan insan sağlığı, siz enerji sanıyorsunuz", "Kömür solumak istemiyoruz", "Çocukları zehirlemeyin, sağlığımıza kastetmeyin", "Şehrimize santral istemiyoruz" yazılı dövizler açtı.

'YILDA 173 BİN TON KÖMÜR YAKILACAK'

Öğle saatlerinde meydanda toplanan vatandaşlar, "Kömür santrali istemiyoruz. Kömür solumak istemiyoruz." şeklinde slogan atarak tepki gösterdi. Burada konuşan Muhtar İkiz, SEKA fabrikası üzerinde günlük 525 ton kömür kullanılacak olan santral inşaatının başladığını söyledi. Santralin kurulduğu bölgenin birinci sınıf tarım ve hayvancılık bölgesi olduğunu belirterek, "Bu santral Balıkesir Üniversitesi'ne 2, inşaatı süren şehir hastanesine ise sadece 8 kilometre mesafede. Balıkesir içme suyunun karşılandığı İkizcetepeler Barajı göletine ise kuş uçuşu 2–3 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Balıkesir kent merkezine 10 kilometrede bulunan santral, Paşaköy Mahallesi'nin de içinde bulunuyor. Bu bölge, çökük ovadır. Bu santral faaliyete geçtiğinde günde 525 ton, yılda ise 173 bin ton kömür yakılacak. Havaya 400 bin ton karbondioksit salınacak. Bin yılda, tarım arazilerine 55 bin ton uçucu kül düşecek. Günlük 10 ton su ile kömür yıkanacak, yer altı sularına karışacak." dedi.

Kömür santrallerinin, sera gazı salınımına sebep olan en kirli enerji sağlama türü olduğunu belirterek, Balıkesir ve etki alanında bulunan köylerde ağır bir hava kirliliğine yol açacağını söyledi. Santralin, içme ve kullanma sularının kirlenmesine de sebep olacağına dikkat çeken Muhtar İkiz, "Birinci sınıf tarım arazilerimiz, asit yağmurları altında kalacak. Ürünlerimizin zehirlenmesine yol açacak. Hayvanlarımızın zehirlenmesine neden olacak. Başta astım, kanser, inme, kalp hastalıkları ve erken ölüm gibi sağlık sorunlarına yol açacak. Bölgemizin toprağına, suyuna, tarımsal ve hayvansal ürünlerine, geri dönüşü imkansız zararlar verecek. Bizim ve çocuklarımızın yaşamını yok edecek kömürlü enerji santrali istemiyoruz. Köylerimizde ve şehirlerimizde kül tozu ve asit yağmurları istemiyoruz. Tarımsal ve hayvansal üretimimizin ve topraklarımızın yok olmasını istemiyoruz. Kendimiz, çoluk çocuğumuz, toprağımız, suyumuz, havamız ve geleceğimiz için buradayız. Bu proje ve başlanan inşaatı iptal edip durdurun. Bu zehir saçan santrali, Balıkesir'in üzerinden çekin. Bu santral iptal edilene kadar biz buradayız. Cennet Balıkesirimiz'i cehenneme çevirtmeyeceğiz." diye konuştu.

MHP Milletvekili Ok ise birilerinin daha fazla para kazanması için bütün medeni dünyanın terkettiği kömür kullanılarak enerji elde edilmesine şiddetle karşı olduğunu söyledi. Çocukların bile bu işin ne olduğunu çok iyi bildiğini belirterek, "Biz dünyanın terkettiği çevre katliamı, insanlarımızın ve çocuklarımızın geleceğini çalan bu kömür yakılarak enerji elde edilmesini istemiyoruz. Bu kadar basit ama sırf Albayraklar daha fazla kazansın diye tarımın beşiği, hayvancılığın merkezini yok edemeyiz. Fabrikanın çalışmasına karşı değiliz, kömürle çalışacak santrale karşıyız. Hiç kimse konuyu saptırmasın. Büyükşehir belediye başkanı da topu taca atmasın." diyerek tepki gösterdi. Bir süre kalabalıkla birlikte slogan atan İsmail Ok, daha sonra kampanya için imza attı.