Flensburg’da Mülteci Kabul Merkezi’nin açılışını yapan Schleswig Holstein Başbakanı Torsten Albig, müspet manada vatansever olduklarını belirterek, “Vatanını seven başka ülkelerden gelen insanları hüsnü kabul kültürüyle dostça karşılar.” dedi. Albig, vatansever olduğunu söyleyip, başkalarını kabul etmeyenlerin ise vatanseverliklerinin sadece sözde kaldığını ifade etti. “Biz zulüm gördükleri için evlerinde kalamayan insanların yaşadığı bir dünyanın parçasıyız.” diyen Albig, “Ülkelerinde kalamadıkları için bize gelenler bugün yabancı, yarın tanış, öbür gün ise dostumuz.” dedi.

Ülkeye gelecek mültecilerin zamana ihtiyacı olduğunu kaydeden Albig, “Eyalete gelen mültecilerin Almanca öğrenmeleri ve sakinleşmeleri için zaman vermek istiyoruz. Biz de bu arada bu insanların hangi bilgi ve becerilerle geldiğini öğreneceğiz. Bunun için Kabul Merkezi’ni açtık” şeklinde konuştu. Bu yıl içinde 20 bin mülteci gelmesi beklenen Schleswig Holstein Eyaleti’nin başkenti Kiel başta olmak üzere Flensburg ve Lübeck şehirlerine üç ayrı Mülteci Kabul Merkezi açılıyor. Uyumun ilk günden başlaması, çevrenin ve ülkenin tanınması için açılan bu merkezlerde mültecilerin sürekli yaşayacağı yerlere gönderilmeden önce 6 haftaya kadar kalabilmesine imkan tanınıyor.

İLTİCA SÜRECİ EN FAZLA 3 AYDA SONUÇLANACAK

Baden Württemberg Eyaleti’nde (BW), başta Balkan ülkelerinden olmak üzere eyalete gelen sığınmacıların çok uzun süren resmi işlemlerinin en geç üç ay içerisinde tamamlanacağı bildirildi. Başbakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada federal düzeyde 4-5 ay süren iltica işlemlerinin BW’de ortalama 6 ay sürdüğü ve bu sürenin 3 aya kadar indirilmesinin hedeflendiği bilgisi verildi. Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’nin de (BAMF) iltica başvurularını hızlı bir şekilde değerlendirerek neticeye bağlamak için yeni çözümler aradığı biliniyor.

Karlsruhe Mülteci Kabul Merkezi’nde uygulanan bir pilot proje ile 30 ek personel Kosova’dan gelen mültecilerin işlemlerini iki hafta içerisinde tamamladı. Uzayan işlemlerin mülteciler açısından olduğu gibi resmi kurumlar açısından çeşitli sıkıntılara neden olduğu siyasilerce farklı platformlarda dile getiriliyor. BW’de işlemlerin hızlanması ile birlikte başvurusu kabul edilmeyen ve sınırdışı edilmesine karar verilenlerle ilgili yeni düzenlemelerin yapılması da gündemde.