Alerjiyle ilgili yapılabilecek en kötü tercih, alerjik şikayetleri normal kabul edip hayata öylece devam etmek. Uzmanlar, tedavi edilmeyen alerjilerin yaklaşık yüzde 60’ının astıma dönüştüğünü söylüyor. Kendini hissettirmeye başlayan ilkbahar mevsimi, çoğumuzu mutlu ediyor ancak alerjisi olanlar için her tarafta uçuşan polenler burun akıntısı, hapşırmalar, gözlerde kızarıklıklar, kaşıntılar, uykusuz geceler ve gün boyu devam eden yorgunluk anlamına geliyor. Alerji uzmanlarının "alerjik rinit" teşhisi koyduğu bu hastalık, her geçen gün daha çok insanın özellikle de iş ve okul hayatını olumsuz etkiliyor. Alerjiyi olağan karşılayıp tedavi yoluna gidilmediğinde ise çok daha kötü bir sonuç ortaya çıkıyor, alerjinin astıma dönüşeceği daha tehlikeli bir süreç başlıyor.

Şifa Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Dr. Ramazan Ersoy, vücudun birçok maddeye karşı alerjik tepkiler geliştirdiğini belirterek, özellikle alerjik rinit hakkında önemli uyarılarda bulundu. Bahar mevsiminin yaklaşmasıyla alerjik rinite bağlı şikayetlerin yoğunlaşacağını belirten Ersoy, “En sık karşılaştığımız alerji türü, alerjik rinit ve alerjik astımdır. Özellikle bahar aylarında alerjik burun akıntıları, hapşırma, kaşıntı gibi şikayetlerle hastanelere başvuranların sayısı artar. Polenlerle ve alerjenlerle temastan sonra oluşan bu şikayetler, alerjik rinitin belirtileridir. Özellikle çok yoğun polene maruz kalındığında, birçok kişide bu şikayetlere ek olarak nefes darlığı, öksürük gibi astım şikayetleri de ortaya çıkar.” dedi.

ALERJİYİ KANIKSAMAYIN

Halbuki alerjinin sadece polenlerin yoğun olduğu bahar aylarında değil, yıl boyu devam ettiğini belirten Uzm. Dr. Ersoy, “Ev tozları, küfler, evde beslenen hayvanlar bu şikayetlerin yıl boyu devamına neden olabilir ancak bu insanların bir kısmı, bu şikayetleri artık normal karşılamaya başlıyor. Enfeksiyona ve soğuk algınlığına bağlı olarak devamlı burun tıkanıklığı ve sinüzit atakları yaşadığını düşünüyor. Oysa bu şikayetlerin altında da alerjik tepkiler var. İşin tehlikeli olan boyutu şudur, eğer alerjik rinit kontrol edilmezse geniz akıntısı, öksürük, nefes darlığı ve astımla sonuçlanan bir süreç başlıyor. İnsanlar, maalesef hafif astım semptomları başladığında göğüs hastalıkları polikliniğine başvuruyor. Oysa erken dönemde tedavi edilmeyen alerjilerin yüzde 60’ı astıma dönüşebiliyor. Bir başka deyişle astım hastalarının yüzde 60-80’inin altında alerjik hastalıklar yatıyor.” diye konuştu.

ALERJİ GRİPTEN NASIL AYRILABİLİR?

Alerjide ciddi bir ateş olmaz.
Belli mevsimlerde, özellikle bahar aylarında ortaya çıkar.
Burun akıntısı, kaşıntısı ve tıkanıklığı olur ama sarı yeşil akıntı olmaz
Sadece şeffaf burun akıntıları olur.
Şikayetler bir aydan uzun sürer.
Koku hissi kaybı olmaz.
Burunda, boğazda, kulaklarda kaşıntı olur.
Kişi arka arkaya defalarca hapşırır.