Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği önünde bir araya gelen grup adına açıklama yapan Kahramanmaraş Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Müslüm İbili, ne bir yarayı kaşımaya, ne de kin ve nefret duygularını körüklemeye geldiklerini söyledi. 
İbili, 37 yıl önce yaşanan olaylarda hayatını kaybedenleri anmak için toplandıklarını belirterek, "İddia edilenin aksine bugün buraya bundan 37 yıl önce bu topraklarda katledilmiş canlarımızı anmaya ve onların anılarını burada yaşatmaya geldik. 19 Aralık 1978'de başlayan 26 Aralık'ta sona eren bu katliam insanlık suçudur. Bu katliamda yüzlerce kadın, erkek, yaşlı, çocuk Alevi-Sünni ayrımı yapılmaksızın vahşice katledilmiştir" diye konuştu.

Maraş olaylarının çıkarılmasının amacının 12 Eylül darbesine zemin hazırlamak olduğunu ifade eden İbili, "Katliamcıların amacı 12 Eylül darbesine zemin hazırlamasının yanı sıra kadim haklar ve inançlar bahçesi olan Maraş'ta Alevi, solcu, sosyalist, aydın ve demokratik insanlarımızı kıyıma uğratmak, sağ kalanları da baskı ve korkuyla sindirerek, göçe zorlayarak 12 Eylül darbesine zemin hazırlamaktı" diye konuştu.

İbili'nin açıklamasının ardından grup, yoğun güvenlik önlemleri altında, cemevi inşaatının bulunduğu alana kadar yürüyüp saygı duruşunda bulundu. Burada dua edip, alana gül bırakan grup, daha sonra dağıldı.

Gruba, CHP milletvekilleri Mehmet Gökdağ ve Elif Doğan Türkmen, Almanya, İsviçre, Avusturya, İsveç ve Britanya Alevi federasyonlarının başkanları, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Avrupa Alevi Gençler Birliği Genel Başkanı Ümit Sarı da eşlik etti.