Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi. Alevi temsilcileri, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’ndeki yemekte taleplerini Başbakan Davutoğlu’na iletti. Yemek sonrası konuşan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Alevilerin artık seçim sonrasına atılacak olan vaatlerden bıkmış olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde Alevi sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle akşam yemeğinde buluştu. Saat 20.30’da başlayan yemeğe, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Necdet Subaşı, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Müslüm Doğan, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Baba Mansur Ocağı Başkanı Hızır Demir Düzgün, Alevi Vakıfları Federasyon Başkanı Remzi Akbulut, akademisyen Rıza Yıldırım ve gazeteci Yalçın Özdemir katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, yemeğin ardından sivil plakalı otomobille çalışma ofisinden ayrıldı. Başbakanlık Çalışma Ofisi çıkışında Alevi temsilcileri basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

DOĞAN: ALEVİLER SEÇİM SONRASINA BIRAKILACAK VAATLERDEN BIKTI

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, genel olarak Alevi kesiminin sorunları ve bu sorunların nasıl çözülebileceğinin konulduğu bilgisini verdi. Karşılıklı bağlayıcı olmayan fikir alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Doğan, Başbakan Davutoğlu’nun umutlu konuştuğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu’nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına önem atfettiğini gördüğünü dile getiren İzzettin Doğan, “Mahkeme çünkü orda cemevlerinin yasal statüsünü belirledi ve ‘cemevleri Aleviler açısından mabettir’ dedi. ‘İnanç yeridir’ dedi. Bunun getireceği bir takım değişiklikler zorunlu olarak yasalarda bir takım değişiklikler gerekecek. Tahmin ediyorum o konularda kendi danışmanlarıyla üzerinde çalışacaklardır.” şeklinde konuştu. Doğan, Başbakan Davutoğlu’na yasalardaki değişimle ilgili “Seçimden sonraysa hiç konuşmasak da olur” dediğini aktardı. Doğan, Alevilerin artık seçim sonrasına atılacak olan vaatlerden bıkmış durumda olduklarını vurguladı. Başbakan’nın öyle bir vaatte bulunmadığını ifade eden Doğan, ancak çalışma başlatacağını ilettiğini açıkladı. Doğan bu çalışmalar kapsamında zaman zaman yeniden bir araya gelecekleri bilgisini verdi.

GÜMÜ: SİYASİ İKTİDARIN ŞU ANKİ İRADESİ SORUNLARI ÇÖZME YOLUNDA DEĞİL

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş de Alevilerin yıllardır süregelen sorunları olduğunu ve bu sorunların demokratik ortamda çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Başbakan Davutoğlu’nun Alevilerin sorunlarıyla ilgili kendileriyle fikir alışverişinde bulunduğunu söyleyen Gümüş, “Ama anlayabildiğim kadarıyla siyasi iktidarın şu anki iradesi bu sorunları somut olarak çözme yolunda değil.” diye konuştu. Zorunlu din dersi ve cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasıyla ilgili sorunların çözülmesi için talepte bulunduklarını ileten Gümüş, kısa vadede AKP’nin bu sorunları çözme noktasında siyasi iradesinin oluşmadığını savundu.

Alevi Vakıfları Federasyon Başkanı Remzi Akbulut da Alevilerin taleplerini ilettiklerini ancak seçim öncesi bu sorunların çözülebileceğini sanmadığını beyan etti. Hükümetin seçim sebebiyle sorunların çözümü noktasında tereddütleri bulunduğunu belirten Akbulut, taleplerinin seçim sonrasına kaldığını izlenimine sahip olduğunu aktardı. AİHM kararlarına vurgu yapan Akbulut, cemevlerini yasal statüsü ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasıyla ilgili taleplerini ilettikleri Davutoğlu’nun iyi niyetle kendilerini dinlediğini ifade etti.
Baba Mazhar Derneği Genel Başkanı Hızır Demir Düzgün de yemekte Alevilerin sorunları ve bu sorunların çözümü üzerinde konuştuklarını belirtti. Düzgün, zorunlu din dersi ve cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasının yanında devlet bütçesinden Alevilere de pay ayrılması gibi taleplerini Davutoğlu’na ilettiklerini açıkladı. Başbakan Davutoğlu’nun sorunların çözümü noktasında olumlu yaklaştığını söyleyen Düzgün, çalışmaların devam ettiğini somut sonuçları da alacaklarını ifade etti.

Başbakanlık Çalışma Ofisi çıkışında konuşan Gazeteci Yalçın Özdemir de 2008 yılında başlayan Alevi çalıştaylarının ardından taleplerini yeniden dilendirdiklerini aktardı. Özdemir, “Madımak’ın müze yapılması gibi, zorunlu din dersleri konuşuldu. Cami-cemevi projesiyle ilgili ‘paralel yapı’ konuşuldu. Paralel örgütlenme bu konuyla ilgili olarak paralel örgütlenmede cemevleri ve cami projesinde Türkiye için tehlikeli bir proje olduğu konuşuldu. Bu tabi Başbakan tarafından dillendirilmiş bir şey değil.” şeklinde konuştu. Özdemir, Aleviliği günümüze taşıyan dede-baba ocaklarının yeniden canlandırılması ve kapatılan tekke ve zaviyelerin Alevilerin kullanımına açılması taleplerini dile getirdiklerini kaydetti. Özdemir tekke, dergah ve zaviyelerin tamir ve tadilatlarının yapılarak kısa sürede Alevilerin rahatça ibadetlerini yapacakları yer haline gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Başbakanlık Çalışma Ofisi’ndeki yemeğe katılan Alevi sivil toplum kuruluşu temsilcileri basın mensuplarına yaptıkları açıklamaların ardından araçlarına binerek ayrıldı.