Erzincan’ın Geçit beldesi cemevinde düzenlenen iftar yemeğinde Alevi ve Sünni vatandaşlar bir arada oruç açtı. İl protokolünün de katıldığı iftar programında, Alevi dedeleri ve protokol mensupları birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verdi.

Gülbank Alevi Bektaşi Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen iftar programına; Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Aldemir, Emniyet Müdürü Doğan İnci, İl Müftüsü Yavuz Karabayır, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burak Mumcu ile Alevi ve Sünni vatandaşlar katıldı.

İlahilerle başlayan programda, akşam ezanının okunmasının ardından dualar edilip oruç açıldı. İftara ev sahipliği yapan Gülbank Alevi Bektaşi Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Kocar, “Biz ayını mahalleleri aynı sokakları paylaşıyoruz. Bir ve beraberiz. Geçen seneki programımız da Muharrem’de bizim, Ramazan’da bizim düsturu ile programımızı gerçekleştirdik. Muharrem’de de aynı şekilde programlar yaptık. Biz biriz ayını topraklarda aynı kişileriz” dedi.

VALİ KAHRAMAN: HİÇBİR OLAY BİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞÜREMEDİ

İftar programında yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik mesajları veren Vali Kahraman, “Bu gece Alevi kardeşlerimizin verdiği iftarda buluştuk. Bu gece bin aydan daha hayırlı bir gece. Bu benim için çok anlamlı bir iftar oldu. Allah bu güzel güne böylesi bir iftarı nasıp etti. Biz Alevisi, Sünnisi, Kürdü, Lazı, Çerkezi hepimiz yüz yıllardır bu topraklardayız, aynı güneşin aynı ayın altındayız, aynı havayı soluyoruz. Bizim kardeşlikten başka, birlik ve beraberlikten başka seçeneğimiz yok. Birlik ve beraberliğimiz arttıkça bu toplumda güzellikler artıyor. Sevgi ve hoşgörü artıyor. Bu anlayışı hem Sünni hem de Alevi kardeşlerimizde görüyoruz.” dedi.

Geçmişte yaşanan bir takım olaylara da dikkat çeken Vali Kahraman, “Malumunuz 12 Eylül’den önce çeşitli olaylar oldu. Sivas olayları, Malatya olayları fakat hiçbir olay bizi Alevi kardeşlerimizden ayıramadı. Daha sonra bir Madımak hadisesi oldu, Alevi kardeşlerimize yönelik yapılan bir olaydı. Akabinde birkaç gün sonra Başbağlar olayları meydana geldi. Bu senaryoyu uygulayanlar aynı kişiler, aynı hain eller, aynı hain tuzaklar. Allah’a şükür ne Alevi kardeşlerimiz ne de Sünni kardeşlerimiz bu tuzağa gelmedi. Gelmesi mümkün değildi zaten, Çünkü biz; başta Çanakkale olmak üzere bütün cephelerde Alevi, Sünni kardeşlerimiz omuz omuza savaştık, hepimizin mezarları yan yana. Onun için hiçbir hain güç bizi geçmişte olduğu gibi, bundan sonra da ayıramayacak. Biz her geçen gün bir araya gelerek daha da güçleneceğiz. Bütün İslam büyüklerimiz de bunu söylüyor. Birlik beraberlik olduktan sonra her zaman daha güçlü olacağız” ifadelerini kullandı.

Daha sonra bir konuşma yapan Alevi dedesi Ahmet Uğurlu, “Cahil insan dar bir kutu içerisine sıkıştırılmış gibi katıdır. Serttir, şekilcidir, inatçıdır. Kendi bildiğinden başkasını kabul etmez. Alim insan ise engin bir yöne sahiptir. Güneşin doğup aştığı ufuklara kadar her yeri görür ve bilir. Kendi dışında sonsuz bir alemin varlığına inanır ve saygı gösterir. Son din olan İslam dini bütün insanlığı sevgi ve güven ile bünyesinde oluşturmuş güneş misali varlığını sürdüren insan kutsallığını dikkate alan evrenselliğe sahiptir. İslam dininin evrenselliğinden bahsedildiği zaman dünyanın dört bir yanına İslam’ın ününü yayan Hacı Bektaşi Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar, İslam’ı dünyaya sevdirenler dikkate alınmasa lazım” dedi.

Erzincan İl Müftüsü Yavuz Karabayır; “Birlik ve beraberliğimizin daim olmasını ve kardeşliğimizin bu topraklarda inşallah kıyamete kadar devam etmesini de Rabbimden niyaz ediyorum. İnşallah Diyanet İşleri Başkanlığımızın, devletimizin bu hususta birlik ve beraberlik yolunda ciddi adımlar attıklarını görüyoruz. Her gün daha güzele, daha iyiye cemevleri ile, camileriyle, ezanlarıyla inşallah memleketimizin daha güzel bir ortama gideceğini, daha güzel olacağını ve dünyaya kardeşlik gösterisinde bulunacağını, kardeşliğin nasıl olacağını ve olduğunu da gösterdiğine de inanıyoruz. Alevisiyle, Sünnisiyle, Lazıyla, Çerkeziyle, bu toraklarda yaşamayı, kardeşçe yaşamayı kimse kimseyi dışlamadan, mezhebini, meşrebini bahane edip onu ötelemeden güzellikle yaşamayı nasip eylesin” şeklinde konuştu.

Yapılan iftarın ve konuşmaların adından Gülbank Alevi Bektaşi Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Kocar, tarafından iftar programına katılanlara kitap hediye edildi.