Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, AİHM’nin cemevlerin yasal statüye kavuşturulması kararına rağmen Maltepe Kaymakamı Necip Çakmak’ın belediyenin almış olduğu ‘inanç merkezi’ kararın iptali istemiyle Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açmasına tepki gösterdi. Demir, “Cemevlerinin toplumda huzuru bozan, birlik ve beraberliği zedeleyen bir kurum olarak gören bu zat gücünü AKP'den alarak Alevilere yönelik nefretini kusmuştur. Bunlara pabuç bırakmayacağız.” dedi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklama şu şekilde: “Değerli Canlar, yıllardır Türkiye'de verdiğimiz hak mücadelesi sonuç vermeyince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) Türkiye'de Alevi vatandaşlara yönelik hak ihlalleri olduğu yönünde başvuru yaptık. AİHM yaptığımız bu başvuruyu değerlendirerek 2 Aralık 2014 tarihinde Cemevleri'nin yasal statüye kavuşturulması yönünde karar aldı. Alınan bu karar Maltepe Belediyesi tarafından 3 Aralık 2014 tarihinde meclis gündemine alınmış ve AKP'lilerin itirazlarına rağmen ilçedeki cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması yönünde karar almıştır. Bu karar diğer belediyeler tarafından örnek kabul edilerek pek çok il ve ilçede 5393 sayılı yasa ile Cemevleri'nin inanç merkezi olarak görülmesi kabul edilmiştir.

‘AKP HÜKÜMETİ TARAFINDAN DAHA ÜST GÖREVLERDE GÖZÜ OLAN KAYMAKAM’

Ancak bu karar bazı kesimleri rahatsız etmiştir. Muhtemeldir ki AKP hükümeti tarafından daha üst görevlerde gözü olan Maltepe Kaymakamı Necip Çakmak, belediyenin almış olduğu bu kararın iptali istemiyle Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açmıştır. Çakmak, açtığı dava dilekçesinde bu kararın laikliğe aykırı olduğunu, halklar arasında birlik ve beraberliği bozduğunu gerekçe gösterdi. Cemevlerinin toplumda huzuru bozan, birlik ve beraberliği zedeleyen bir kurum olarak gören bu zat gücünü AKP'den alarak Alevilere yönelik nefretini kusmuştur. Bunlara pabuç bırakmayacağız. 5 Mayıs Salı günü saat 13:00'te Kartal Adliyesi'ne giderek avukatlarımız, şube yöneticilerimiz ve duyarlı vatandaşlarla birlikte toplumu kin ve nefrete düşürmeye çalışan, halklar arasında alenen ayrımcılık yapan Kaymakam Necip Çakmak hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kıymetli kamuoyu ile paylaşmak isteriz.”