Doğan, Ali'siz Aleviliğin arkasında ise Almanya'nın olduğunu söyledi.

Aleviler ve Alevilik gündemin popüler konusu. Okmeydanı olaylarından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya gezisine kadar bir dizi gelişmenin içinde onlar vardı. Ali'siz Alevilik tartışmalarının yeniden alevlenmesi de bu gündemin ayrılmaz parçası.

Gelişmeleri ve olayları, Alevi camianın önemli ismi Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan yorumladı:

Son günlerde Aleviler bazı olayların merkezinde. Nedir olan biten?

Sayın Başbakan'la bu konuları konuştuk. Alevilerin inanca ilişkin temel haklarının verilmesini gerektiğini söyledik. Vermezseniz bunun yaratabileceği kırgınlığı, küskünlüğü ve bazen öfkeyi birtakım odaklar kullanır. Kullanıyorlar da. Çünkü Türkiye her ülkenin iştahını kabartacak kadar stratejik değere sahip bir coğrafya. Onun için ülkeyi yönetenler ayrımcılık yapmadan, yasalar önünde eşitlik ilkesine saygılı olması ve devletin bu yasaların uygulanmasında mutlak bir otoriteyi sağlaması gerekir demiştim. Sayın Başbakan da gereğini yapacağını söylemişti.

AYRIM YAPANLAR CEZALANDIRILMALI

Okmeydanı ve Almanya'da yaşananlar kırgınların, küskünlerin bir patlaması mı?

Kesinlikle bir patlamadır. Bir öfke birikiyor ve patlıyor, bu doğa kuralı. Veya birileri bu öfkeyi, biriken küskünlüğü patlamaya müsait hale getiriyor. Hükümet Alevi-Sünni ayrımı yaratmaya çalışanları bulup cezalandırmalı, kararlı davranmalı. Alevilerin gönlünü almak, kazanmak zor değildir aslında. Özellikle geçmiş koalisyonlar döneminde çok sözler verildi. Ama elle tutulur bir şey yapılmadı.

Nasıl bir düzenleme Alevilerin kırgınlığını, küskünlüğünü yok edip onları memnun eder mi sizce?

Yasa hazırlayıp Alevilerin ve diğer inanç sahiplerinin hakları teminat altına alınmalı. Dedelerin yetiştirilmesi için okullar açılmalı. Aleviliğin ilahiyata hâkim kişilerce öğretilmesi gerekiyor.  Genel bütçeden pay ayrılmalı. Toplumdaki inanç gruplarına yoğunlukları oranında hakları ve payları verilmeli.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN YENİ YASA YOLDA

Başbakan Erdoğan, bakanlarına talimat verdiğini ve Aleviliğin sorunlarının çözümü için süreç başlatacaklarını söylemişti. Sizinle de iletişim kuruldu mu?

Bugünlerde değil ama bir ay kadar önce Sayın Başbakan'la bu konuları konuştuk ve zaman zaman konuşuyoruz. En son; “Hocam en kısa zamanda bir araya geleceğiz ve bir masada toplanıp bu konuları çözeceğiz” dedi bana. Başbakan, bir yasa tasarısı hazırladıklarını ve görüşlerimizi alacağını da aktardı.

Hazırlanan yasa için siz neler önereceksiniz?

Buna 'Din ve İnanç Özgürlüğü Kanunu' denebilir. Bizi çağırdıklarında 2002'de benim başkanlığımda bin 200 delegenin katılımıyla kararlaştıran maddeleri önereceğiz.

TALEPLERDEN BİRİSİ DE SAZ

Birincisi genel bütçeden pay almak. Her alanda eşit vatandaşlık. Dede okulu açmak. Cemevlerine hukuki statü verilmesi. Dede ve babaları cemevlerinde istihdam etmek. Bir başkası saz. Bizim inancımız için bu önemli. Okullarda müzik derslerine bağlama eklenebilir. Din dersine Alevi-İslam anlayışının eklenmesi ise kısmen gerçekleşti. Sayın Başbakan verdiği bir sözü yerine getirmiş oldu.  

AVRUPA ASİMİLE EDEMEZ

Alevilikle Hıristiyanlık karşı karşıya geldiğinde, asimile olacak olan, deyim yerindeyse yenilecek olan Alevilik değil Hıristiyanlıktır. Bu tarihçe de sabittir. Türkler Anadolu'ya geldiği zaman Anadolu Hıristiyanlarla doluydu. Türklerin getirdiği İslâm'la Anadolu Müslüman oldu. Bu işin sonunda emin olun Aleviler asimile olmaz ve yenilmez. Avrupa'da cemevleri açmak da asimilasyonu önler.

AMAÇ ALEVİ-SÜNNİ ÇATIŞMASI ÇIKARTMAK

Konu Almanya olunca Ali'siz Alevilik tartışması bir anda alevlendi. Almanya ve Ali'siz Alevilik yan yana nasıl geliyor?

Ben o kişilerin Ali'siz Alevilik denen görüşleriyle mutabık değilim. Başbakan'ın dediği gibi gerçekten de Almanya'da Ali'siz Alevilik taraftarı insanlar var.  Arkasında bazı güçler var ve onların planı çok büyük. Ali'siz Alevilik planına Almanya destek veriyor. Bizzat Alman hükümetinin desteklediğini biliyorum. Almanya birtakım üniversiteler, vakıflar, enstitüler vasıtasıyla Aleviliğin ayrı bir din olduğunu savunmalarını telkin ediyor. Aleviliğin İslam dışı ayrı bir din olarak kabul edilmesini sağlamak ve Alevi-Sünni çatışmasının zeminini hazırlamak amaçlanıyor.

ALİ'SİZ ALEVİLİK MÜMKÜN DEĞİL

Ali'siz bir Alevilik olur mu peki?

Mümkün değil. Böyle bir şeyi iddia edenler en iyi tabirle zırvalıyor. Kitlelere bunu asla kabul ettiremezler zaten. Zaten Alevilik sözcüğü, Ali taraftarı demektir. Kelimenin etimolojisinde Ali varken siz nasıl Ali'yi Alevilikten çıkartacaksınız?

Kaynak: AKŞAM