Rusya Federasyonu Finans Üniversitesi Felsefe Kürsüsü ve Uluslararası Bilimsel Çalışmalar Enstitüsü (MİRNAS) işbirliği ile düzenlenen “Kutsala Saygı” başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Rusya ve Türkiye perspektifinde; çağdaş toplumda değişen değerler, hukuk sistemi, sekülerizm, toplumda din algısı ve kültürler arası diyalog gibi başlıkların tartışıldığı toplantıya Rusya’nın farklı bölgelerinden birçok akademisyen katıldı.

Rusya Başbakanlığına bağlı Finans Üniversitesi’nde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye’den Zaman Gazetesi yazarı Ali Bulaç ve Süleyman Şah Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü Dekanı Adnan Aslan konuşma yaptı. Akademisyen ve öğrencilerin katıldığı toplantıda Ali Bulaç, “Sekülerizm” konusuna vurgu yaptı.
Rus bilim adamlarıyla, felsefecileriyle ve entelektüelleriyle hem Türkiye’de hem de Moskova’da bir araya geldiklerini belirten Ali Bulaç bugün de kutsala saygı çerçevesinde felsefi meseleler konuştuklarını ve kendisinin de sekülarizasyon üzerinde bir konuşma yaptığını söyledi.

Politik vizyonun dışında daha çok entelektüel faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirten Bulaç, dünyanın önemli zihinsel sorunları olduğunu ve bu sorunların felsefi olarak masaya yatırılarak çözüm aranması gerektiğini vurguladı.

Gerçekleştirilen toplantılarda farklı kültürden insanlarla karşılaşmanın ve onların da farklı bakış açılarını dinlemenin çok fayda sağladığına değinen Bulaç, “Bu bizim zihnimizi geliştiriyor, ufkumuzu açıyor. Onlar bizden bir takım şeyler öğrenmeye ve bazı şeyler duymaya çalışıyorlar. O açıdan ben çok yararlanıyorum bu toplantılardan, inşallah devam eder. Bunu belki genişleterek de devam ettirmek lazım. Yani diğer kültür havzalarıyla da karşılıklı münasebet içerisine girilir.” diye belirtti.

RUSYA DÜNYANIN SÜPER GÜCÜ

Rusya’nın çok büyük ve dünyanın süper gücü olduğunu söyleyen Bulaç, Rusya’nın birçok aydınları, sanatçıları ve yazarları olduğunu hatırlatarak, “Hepimiz Dostoyevski’yi, Tolstoy’u okuduk istifade ettik.” dedi.
Özellikle Rusya’da yirminci yüzyılda dinin baskı altında olduğunu ancak Rusya’nın artık bu dönemden çıktığını söyleyen Bulaç, “Ancak bu durumda iki önemli tehlike var, birincisi; sahih dine ulaşma konusunda bazı engeller ortaya çıkabilir. Yalancı din adamları çıkar hurafeler ve bidatler oluşabilir. İkincisi de dini kuruluşların siyasete alet edilmesi ve siyasiler tarafından manipüle edilmesidir.” yorumunda bulundu.
Şu anda toplumda en önemli sorunun ahlaki değerlerle buluşması olduğunu ifade eden Bulaç, “Dinsiz bir toplum mümkün değil. Şuanda sekülarizasyon bütün dünyayı dinsizleştiriyor. Bu toplumu dinsizlikten çıkarıp tekrar dinin evrenine sokmaya çalışırken entelektüellere, din adamlarına, teologlara çok büyük işler düşüyor.” şeklinde konuştu.

RUS PROFESÖR: BARIŞ İÇİN BU TOPLANTILAR ÇOK ÖNEMLİ

Toplantıyla ilgili görüşlerini Cihan Haber Ajansı’na aktaran Finans Üniversitesi Felsefe Kürsüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Mahamatov din ve sekülerizmin problemleriyle mücadelenin önemli olduğunu belirtti.

Arap ülkelerinde Müslümanlar arasındaki çatışmalardan dolayı bu konuların çok önemli olduğunu belirten Mahamatov, “Biz eskiden Rusya’daki felsefeciler bir araya gelerek konuşuyorduk. Şimdi ise Türkiye’den de bizim meslektaşlarımız gelmekte. Bu toplantılar, Rus ve Türk bilim adamlarının –özellikle felsefecilerinin birbirleriyle temaslarını geliştirmek için çok büyük önem taşıyor.” dedi.

Toplantıya İtalyan, Bolivyalı ve Azeri bilim adamlarının da katıldığını söyleyen Mahamatov, “Birlikte tartışmamız çok önemli çünkü ortak bir görüş buluyoruz. Halklar arasında politika dışı birleşme ve tanışma hem felsefe için hem bilim dünyası için hem de halkların dostluğu için çok önemli. Bu yüzden bugün toplantı başlamadan önce Üniversitenin Rektör Yardımcısı buraya geldi ve o da bu şekilde uluslararası konferansların önemli olduğunu değindi.” dedi.

DİN ULUSLAR ARASI ALANDA YOZLAŞTIRILIYOR

Toplantıya katılan Uluslararası Hıristiyan ve Müslüman Birliği Eş-başkanı Dmitriy Pohomov gerçekleştirilen toplantının önemine değindi. 20. yüzyılda din komünizm, sosyalizm ve diğer olgular tarafından geri plana itilmişken şu anda dinin ön plana çıktığını gördüklerini ifade eden Pohomov, “Bugün uluslararası arenada dinin yanlış kullanıldığını ve yozlaştırıldığını görüyoruz. Dini tahrif eden gruplar insanları barış ve iyiliğe davet etmiyor, hâlbuki iyilik ve barış her dinin temelinde var, özellikle İbrani dinlerde. Bu gruplar tam tersine şiddete çağrıda bulunuyor. ‘Senin gibi düşünmeyeni öldür, sana ait olmayan eşyayı al. Çünkü sen dünyanın sahibisin’ diyor. Bunu IŞİD ve benzeri terör örgütlerinde izleyebiliyoruz. Onlarla mücadele etmemiz lazım. Bunu yapmanın en iyi yolu ise eğitim ve bilimsel platformların düzenlenmesi. Moskova’da bugün gerçekleştirilen toplantıda da tam bu işi yapıyor. Farklı din, sosyal çevrelerin temsilcileri bir araya gelerek çeliştiğimiz noktalarda tıkanmanın yerine ortak noktalarımızda birleşeceğiz. Ve böylelikle küresel ölçüde barışı korumaya çalışacağız.” tespitini yaptı.