Eskişehir'de, Gezi Parkı olayları yüzünden hayatını kaybeden üniversiteli Ali İsmail Korkmaz olayıyla ilgili yargılandığı üç ayrı davadan beraat etmesine rağmen meslekten ihraç edilen polis Hüseyin Engin, mesleğine geri dönmek için mahkemeye başvurdu. Polisin avukatı Yahya Ünaldı, müvekkilinin davalardan beraat etmesine rağmen meslekten ihraç edilmesinin haksız ve hukuka aykırı olduğunu belirterek, İdare Mahkemesine başvurarak yürütmenin durdurulmasını talep etti. Polis Engin hakkında en son beraat kararı çıkan 8. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmadan kısa süre önce savunması alınmadan meslekten ihraç edildiği kaydedildi.

Eskişehir’de Gezi Parkı eylemleri sırasında üniversiteli Ali İsmail Korkmaz(19) dövülerek yaralandı. Sonra tedavi gördüğü Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 34 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Olaya ilişkin aralarında üçü polis memuru 8 kişi hakkında soruşturma açıldı. 5 kişi tutuklu, 3 kişi tutuksuz yargılandı. Tutuksuz yargılanan şüpheli polislerden biri de olay günü Korkmaz’ın dövüldüğü yerdeki kamera görüntülerine eli sopalı yansıyan Hüseyin Engin’di. Engin, güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’den Kayseri’ye alınan Korkmaz’ın dövülmesi ve öldürülmesi olayına ilişkin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davadan beraat etti. Engin, bu esnada Eskişehir Terörle Mücadele Şubesi’ndeki görevinden alınarak Aydın Polis Okuluna atandı. Engin için bu kez Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Ali İsmail’in bölgedeki dövülme anına ait bir otelin kameralarının çektiği görüntüleri sildirdiği gerekçesiyle 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Mahkeme, kamerayı kapatma emrini verdiği iddia edilen polis Engin ve bu emri yerine getirdiği ileri sürülen otel sahibi Erdoğan Gözseçen için suç unsuru oluşmadığı, delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Engin, Gezi olaylarında Doğukan Bilir’in darp edilmesi olayıyla ilgili davadan da beraat etti.

Ancak, Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği beraat kararından kısa süre önce, polis Engin’in meslekten ihraç edildiği ortaya çıktı. Son duruşmadan kısa süre önce hazırlanan rapor neticesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu, polis Engin’in ‘mevcut delilleri karartma, yok etme, saklanmasına yardımcı olma, değiştirme’ iddiasıyla meslekten ihracına karar verdi. Ancak üç ayrı davadan da beraat eden polis Engin, meslekten ihraç kararının, 8. Asliye Ceza Mahkemesinde beraat ettiği gün eline ulaşan meslekten ihracına ilişkin tebliğ belgesi ile şaşkına uğradı.

Bunun üzerine Engin, avukatı Yahya Ünaldı aracılığıyla görev yaparken ihraç edildiği Aydın’daki İdare Mahkemesi'ne başvurarak, görevinin geri iade edilmesi talep etti. Aydın İdare Mahkemesine 8 sayfalık dilekçe ile başvuru yapan Avukat Ünaldı, müvekkilinin yargılandığı 3 ayrı davadan mahkeme kararıyla beraat ettiğini anlattı. Davalı idarenin müvekkili hakkında daha önce adli ve idari yönden yapılan ve kapanan dosyalara rağmen tekrar aynı konuda mükerrer soruşturma başlattığını belirten Avukat Ünaldı, “Soruşturma dosyası zaman aşımına uğrayacağından, zaman aşımına 3 gün kala müvekkilimin son savunması bile alınmadan haksız ve hukuka aykırı şekilde ceza verilerek meslekten ihraç edilmiştir.” dedi.

Müvekkili hakkındaki disiplin soruşturmasına konu olayların tarihinin 03/06/2013’dür. Soruşturmaya başlama tarihi ise son savunmadan cezanın verildiği tarihin ise 28/05/2015 olduğunu vurgulayan Avukat Ünaldı, “Müvekkilim aleyhinde verilen disiplin cezası izah etmeye çalıştığımız ve mahkemenizce resen dikkate alınacak diğer nedenlerle açıkça hukuka aykırı olup iptali gerekmektedir. Müvekkilim emekli edilmemiş, meslekten ihraç edilmiştir. Bu nedenle müvekkilim hakkındaki meslekten çıkarma cezasına ilişkin işlemin iptaline.” ifadesini kullandı.