Eskişehir’deki Gezi eylemleri sırasında polis ve sivil vatandaşlarca dövüldükten sonra öldüğü iddiasıyla açılan Ali İsmail Korkmaz davası görülmeye başlandı. Sanıkların son sözlerini dinleyen mahkeme heyeti, kararı saat 11.00’de açıklayacağını belirterek celseye ara verdi.

Güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye alınan davanın bugün 7. duruşması yapılıyor. 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen celse, salonda oturan polisler ile avukatlar arasında yaşanan tartışma ile başladı. Avukatlar, karar duruşmasında salonda dinleyiciden daha çok polisin olduğunu söyleyerek itiraz etti. Mahkeme başkanının kararı olduğu açıklandı ancak daha sonra polis amirlerinin koltuklarda oturan polisleri merdiven boşluklarına almasıyla tartışma sona erdi.

Mahkemede, sanıklar yargılanan polis memuru Mevlüt Saldoğan, sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesi’nden telekonferans sistemiyle hazır bulundu. Diğer tutuklu yargılanan sanıklar salonda hazır oldu. Sanıklara son sözleri soruldu. Tutuklu yargılanan fırıncı İsmail Koyuncu, "Bundan önceki savunmalarım geçerlidir. Suçsuzum. Berat kararı verilmesini saygılarımla arz ederim." diye savunma yaptı.

Ebubekir Harlar da "Mahkeme başladığından beri başıma gelenleri anlattım. Ben kimseyi dövmedim, öldürmedim. Polis yakala dediği için yakaladım. Siz de sayın savcı gibi ceza almamı istiyorsanız yatarım. Beratımı talep ediyorum." şeklinde savunma yaptı.

Tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan ise İstanbul’da bir terör saldırısında şehit olan polis memuru Kenan Kumaş’ın ailesine başsağlığı dileyerek söze başladı. Saldoğan, "Bugüne kadar söylediğim gibi olaydaki kişinin Ali İsmail Korkmaz olduğu ispat edilemedi. Sadece Semih Berkay’ın söylemleriyle bu kişinin Ali İsmail olduğunu iddia etmektedir. Sanığın lehine ve aleyhine olan bütün delileri toplamakla görevli savcı susmuş. Ali İsmail’in aldığı ilaç dozacı çok yüksektir. Oradaki Ali İsmail değildir. Gezi Parkı eylemleri darbe girişimi miydi değil miydi? Devletin personeline malına zarar vermek hangi hakkın kullanımıydı. Kararı sizin vicdanınıza bırakıyorum. Gerçek katil aranıyorsa, benim teşkilatımda değil, sanık sandalyesinde oturanlar değil, bu güzide gençleri sokağa dökenler asıl katillerdir." dedi.

Bu sözler üzerine Korkmaz ailesi ve avukatlar Saldoğan’ın siyasi mesaj verdiği iddiasıyla itiraz etti. Anne Emel Korkmaz, "Dayanamıyor insan" diye tepki gösterdi. Saldoğan devam eden savunmasında, "Ben yıllarca namusum ve şerefimle görev yaptım. Kimsenin canına malına kastetmedim. Kimseyi kasten yaralama ve öldürmek için hareket etmedim. Yeminime sadık kalarak bedenen zor kullanma yetkimi kullandım. Benim kanser hastası çocuğum var. Ben suçsuzum, beratımı istiyorum" dedi. Saldoğan’ın ifadelerinden dolayı salonda tansiyon birkaç defa yükseldi. Mahkeme başkanı benzer açıklama yapmaya devam eden Saldoğan’ı uyardı. Daha sonra teknik heyetten Saldoğan’ın sesinin kısılmasını istedi.

Tutuklu sanıklardan Muhammet Vatansever, "Yüce adaletinize sığınıyorum ve beratımı talep ediyorum"; Ramazan Koyuncu, "Beratımı istiyorum. Görüntü ve tanık ifadelerinden suçsuz olduğum ortada"; Yalçın Akdoğan, "Benim vurduğuma dair en ufak bir görüntü yok. Benim amacım verilen talep doğrultusunda şahsı oradan uzaklaştırmaktı"; Hüseyin Engin, "Daha önceki ifadeleri doğrultusunda beratımı istiyorum" ve Şaban Gökpınar, "Suçsuzum, beratımı talep ediyoru." dediler. Sanıkların son sözlerini dinleyen mahkeme heyeti, kararını açıklamak üzere celseye saat 11.00’e kadar ara verdi.

Davayı, CHP Genel Başkan Yardıcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, HDP Eş Genelbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da davayı mahkeme salonunda takip ediyor.