Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin, Türk halkının yüzde 100’ünün yüzde 60’ının aptal olduğunu düşündüğünü belirterek, "Babam da kendisi de bu rakamı, yüzde 60’ı aslında Türk halkını sevdiği için tenzilat yaptığını, asıl rakamın yüzde 93 olduğunu söylemişti bana." dedi.

Bursa Nilüfer Belediyesi doğumunun 100. yılında 2015'i Aziz Nesin yılı olarak ilan etti. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü yıl boyunca düzenleyeceği etkinliklerle Aziz Nesin'i anacak. Nilüfer Belediyesi 2015 yılını Türkiye’nin yetiştirdiği en sıradışı kişiliklerden biri olan Aziz Nesin'e armağan etti. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün Aziz Nesin’in doğumunun 100. yılında hayata geçirdiği kapsamlı projeye ilişkin düzenlenen basın toplantısı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcısı Bukle Erman ve Belediye meclis üyelerinin yanı sıra Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin, Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu, Nesin Yayınları Yönetmeni Atay Eriş ile karikatür tarihçisi Turgut Çeviker katıldı.

100. YAŞ ARMAĞANI

Toplantıda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, her yıl, belirlenen bir yazar üzerine yoğunlaşarak onun hayatını, edebiyata bakış açısını, dil ve üslûbunu ve eserlerini derinlemesine inceleyip, katılıma açık etkinliklerle kent halkıyla paylaştıklarını belirtti.
Türk edebiyatını önemli bir isminin eserlerinin yanı sıra o eserlerden yola çıkarak çekilmiş filmleri, sergilenmiş tiyatro uyanları ve yapılmış bestelere uzanan geniş bir yelpazede belirlenen bir yazarı konu edindiklerini anlatan Bozbey, "Türk edebiyatında önemli bir yere sahip ve farkı dallarda eserler üretmiş bu yazar 2015 yılı için Aziz Nesin olarak belirlenmiştir. Nilüfer belediyesi olarak 2015 yılını Aziz Nesinin yüzüncü yaşına armağan ediyoruz." dedi.
Bozbey, proje kapsamında yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerde Aziz Nesin’in eserlerinin okunup konuşulacağını, anılarının, öykülerinin, dünya görüşünün bazen bir resim, bazen bir karikatür, bazen de bir mektuba dönüşeceğini belirtti. Başkan Bozbey ayrıca Aziz Nesin’i konu eden sergiler, filmler, başka sanat disiplinlerinde yorumlanmış eserlerini de gündeme getireceklerini alattı.

AZİZ NESİN, VAKFI İLE YAŞIYOR

Basın toplantısına katılan Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin de Nesin Vakfı ile ilgili mücadeleye değindi. Aziz Nesin’in yaşayan eserlerinin de olduğunu bildiren Ali Nesin, bunlardan birinin de Nesin Vakfı olduğunu söyledi.

Bursa’nın babası Aziz Nesin’in hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Ali Nesin, "Babam 1947 yılında Marshall yardımına karşı çıktığı için Bursa’da sürgüne mahkum edildi. Bir Sürgünün Anıları adlı kitabında da Bursa maceralarını mizahi bir dille anlatıyor. Bursa, babamın hayatında çok önemli bir dönem olduğu gibi, benim hayatımda da önemlidir. Bursa olmasaydı ben doğmayacaktım. Çünkü Bursa sayesinde babamın hayatı değişmiş ve ilk eşinden ayrılıp benim annemle evlenmiş. Ben de Bursa sayesinde dünyadayım diyebilirim." dedi.

'TÜRKLERİN YÜZDE 60’I APTALDIR'

Bir gazetesinin "Geçen gün babanız Aziz Nesin’in ‘Türk halkının yüzde 60’ı aptaldır demişti, yüzde yüz haklı çıktı.’ sözünüzü okudum ne diyeceksiniz?" sorusuna ise "Yüzde konusunda mı?" şeklinde karşılık veren Ali Nesin, "Geldiğimden beri bana söylenen budur, herkes bunu söylüyor. Kime sorarsan; ‘çok haklıydı, ben başlangıçta karşı çıkmıştım ama 15 yıl sonra şıp diye anladım bunu.’ diyor. Ben de bunun üzerine geçenlerde bir şey yazmıştım Facebook sayfamda; ‘Türk halkının yüzde 100’ü yüzde 60’ının aptal olduğunu düşünüyor’ diye. Babam da kendisi de bu rakamı, yüzde 60’ı aslında Türk halkını sevdiği için tenzilat yaptığını, asıl rakamın yüzde 93 olduğunu söylemişti bana." şeklinde cevap verdi.

Ayrıca "Babanız olsa bu günü nasıl değerlendirirdi?" sorusuna ise oğlu Ali Nesin, "Bu soru bana çok soruluyor, sorulması neyse de bazıları da cevaplıyor, Aziz Nesin olsaydı da böyle böyle derdi’ diye. Ayrıca benim fikirlerime karşı olanlar bana, ‘senin baban böyle düşünmezdi, sen utanmıyor musun onun gibi düşünmemeye’ ya da ‘böyle söylemezdi bugün olsaydı’ diye. Aziz Nesin’in en sevmediğimiz yanı, Türklerin çoğu, insanların en sevmediği yanı insanın hoşuna gitmeyen açıklamalarıydı. Şimdi çok hoşlarına gidiyor ama 20-25 yıl önce yakmaya, linç etmeye kadar vardırdılar. Benim çocukluğum babam vatan hainliği söylemleri ile geçmiştir. Şimdi onlar birdenbire Aziz Nesin’e sahip çıkıp, işte Aziz Nesin olsa şöyle derdi böyle derdi. Kimsenin haddine değildir, Aziz Nesin'in nasıl düşüneceğini, ne diyeceğini tahmin etmek. Yani Aziz Nesin’in bir değeri yok mu ki her önüne çıkan ya da ben ya da herhangi birisi Aziz Nesin’in ne diyeceğini bilsin. Bilemeyiz tabi Aziz Nesin ilginç bir kişilikti, ilginç bir düşünme tarzı vardı, onların en kökenine inip de oradan hareket ederdi, hepimizi şaşırtan açıklamaları ve düşüncelerini koyardı ortaya. Aziz’i Aziz yapan da budur. Aksi halde ben Aziz Nesin’in ne diyebileceğini tahmin edebilecek olsam burada ne işim var. Eve gider yazarım sürekli." şeklinde karşılık verdi.

Ali Nesin ayrıca Türkiye’de sancılı bir sürecin yaşandığını belirterek, şunları ekledi: "Türkiye bence çok olumlu bir yere doğru gidiyor, sancılı oluyor, sancılı da olacaktır ama gelen gençler olağanüstü, yani bir tanesi iki tanesi değil. İnsan şaşırıyor Anadolu’dan bu gençler nasıl çıkıyor diye bu eğitim sisteminden. Ben uzun dönemde, yakın dönemi bilmem, 5 yıl 10 yılı bilmem. Beni de hapse atabilirler. Birileri de, kötü şeyler de olabilir. Onlar küçük şeyler ama daha uzun vadeye baktığın zaman Türkiye büyüyen bir ülke, gelişen bir ülke, ben uzun dönemde Türkiye’den çok umutluyum."