Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Ankara Valiliği’nin şikayeti üzerine Samanyolu Haber'de 21 Mart 2015 tarihinde yayınlanan Derin Bakış isimli program nedeniyle tarihinde ilk kez 'Cumhuriyete hakaret' suçundan ceza kesti. Derin Bakış isimli programa katılan İbrahim Güçlü'nün bazı sözlerinin “Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz” maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle ceza kesildi. Ceza kapsamında aynı içerikli yayının 1 yıl içerisinde tekrarı durumunda kanalın lisansının iptal edilebileceği belirtiliyor. Verilen cezanın siyasi olduğunu belirten RTÜK Üyesi Ali Öztunç, “Hiçbir vali, hiçbir emniyet müdürü, hiçbir savcı anayasal özerk kurum olan RTÜK’e talimat veremez.” diye konuştu.

Samanyolu Haber'de 21 Mart 2015 tarihinde yayınlanan Derin Bakış isimli programda kullanılan bazı sözler nedeniyle Ankara Valiliği'nin resmi yazıyla şikayeti üzerine RTÜK uzmanları rapor hazırladı. Hazırlanan rapor üzerinden inceleme yapan RTÜK, kanala Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. Maddesinin a ve ç bendine göre 2 ceza kesti. Kurulun CHP, MHP ve HDP kontenjanından seçilen üyeleri karara muhalif kalırken, AK Parti kontenjanından seçilen 5 üyenin oyu ile ceza verildi. RTÜK üyesi Ali Öztunç, cezaya tepki gösterdi.

Öztunç, “Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. Maddesinin ç bendi İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez diyor. Bu çerçevede para cezası verilmesi gerekiyordu. Buradan verdik, ben de katıldım, oybirliği ile verdik. Orada cezalık bir durum var.” diye konuştu. Samanyolu Haber’in programına Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. Maddesinin a bendine göre ikinci bir cezanın daha kesildiğini vurgulayan Öztunç, “Ama A maddesi kesinlikle yok. A maddesi ağır bir ceza oldu ve bu bir siyasi ceza oldu. İkincisi hiçbir vali, hiçbir emniyet müdürü, hiçbir savcı anayasal özerk kurum olan RTÜK’e talimat veremez. Geçmişte Diyarbakır Valiliği’nden benzer dilekçeler geliyordu biz reddediyorduk. Gündeme bile almıyorduk. Ama şimdi Ankara Valiliği gönderiyor Samanyolu Haber için ve 'bundan ceza verin' talimatı veriyor. AKP’li 5 üye de bu talimatı yerine getiriyor. Ben valinin, emniyet müdürünün ve valinin talimatını almam, bunu yanlış bulurum.” açıklamasında bulundu.

RTÜK TARİHİNDE İLK KEZ BÖYLE BİR CEZA UYGULANDI

“Gitsin savcı dava açsın, mahkeme karar versin ve mahkeme kararı gelsin ve biz mahkeme kararını uygularız.” diyen Öztunç, "Ama asla ve asla özerk bir kurum RTÜK olarak kimseden talimat almayız. Bu yanlış olmuştur ve yaptıkları yanlıştır. RTÜK üyeleri eğer talimatla görev yapacaklarsa bunun önüne geçemezler. Yarın bir başka savcı çıkar başka bir kanal için böyle bir talimat verir, bir başka vali çıkar başka bir kanal için böyle bir talimat verir. Hiçbir şekilde kabul edilemez. Biz buna karşı çıktık muhalefet şerhi koyduk. Siyasi bir karar olmuştur. Yanlış olmuştur.” şeklinde konuştu.

RTÜK tarihinde bir ilk olduğunu ve ilk kez böyle bir cezanın uygulandığını vurgulayan Öztunç, şöyle devam etti: “İlk kez uygulanmıştır. Valilikten yazı geliyor 21 Mart tarihli yayın için. RTÜK uzmanları neden bunu atlıyor. O zaman RTÜK uzmanları getirseydi bunu 21 Mart’tan sonra. Şimdi valilik gönderiyor, gereğini yapın diye. Savcılık istemiş emniyet üzerinden böyle bir şey olur mu? Vali mi talimat verecek bize? Savcı mı talimat verecek bize? Biz sadece mahkeme kararını uygularız. Alsınlar mahkeme kararını getirsinler uygularız. Ama hiçbir yerden talimat almayız kanuna göre hareket ederiz. Bu defa bu olmamıştır. Diyarbakır’dan daha önce Gün TV için sürekli dosya gelirdi. Hepsi reddedilirdi 'valiliğin böyle bir yetkisi yok' denirdi. Ama şimdi Ankara Valiliği’nden geliyor Samanyolu Grup diye veriliyor. Kim haksızlığa uğruyorsa biz onun yanındayız. Daha önce Halk TV haksızlığa uğruyordu, CEM TV uğruyordu şimdi Samanyolu uğruyor ama biz bununla mücadele etmek zorundayız.”