Gaziantep Yurttaş Hakları Derneği Başkanı Ali Peri, mevcut seçim sisteminin mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi. Peri, “Millet sadece ortaya konulan adayları seçmede değil, belirlemede de etkin rol oynamalı.” dedi.

Peri, yaptığı açıklamada ülkenin en önemli meselelerinden birisinin de seçim sistemi olduğunu vurguladı. Peri, milletin tanımadığı 'tepeden inme' adayları seçmek zorunda bırakılmasının demokratik olmadığını savunarak, şunları kaydetti: “Demokratik açıdan milletin yalnızca ortaya konulan adayı seçmede değil, aday belirleme konusunda da etkin olmalı. Meclis'te kendisini temsil edecek isimleri kendisinin belirlemesi gerekiyor. Mevcut Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu ile vatandaşların temsil hakları siyasi partilere devredildi. Seçmen aday olarak görmek istediklerini tercih edebilmeli. Tercihli sisteme geçilmeli."

"Vatandaşlara sorulmadan görüşleri alınmadan, yapılan bu uygulama, dayatmaca değil midir?" diye soran Peri, "Her seçim öncesi, tüm kesimler tarafından eleştirilen, yanlışlıkları vurgulanan ve değiştirilmesi gerektiği söylenen seçim sistemi, daha sonra unutulmaktadır. Bu konunun gündeme getirilmesi, seçimlerin işlevlerini yerine getirebilecek bir araç haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Ülkeyi kimlerin yöneteceğini belirleyen seçimlerde yöntem de çok önemlidir. Halkın vekilini halkın belirleyeceği yöntem için artık zaman kaybedilmemelidir.” diye konuştu.

SİYASİ AHLAK YASASI DA OLMALI

Yeni seçim sistemi içerisinde Siyasi Ahlak Yasası’nın da yer alması gerektiğinin altını çizen Peri, şu ifadeleri kullandı: “Bugün bir milletvekili hakkında suçlama yapıldığında yargılanamıyor. Daha önce suç işlemiş ve sonradan vekil seçilmişse yine yargılanma şansı kalmıyor. Böyle bir uygulama olamaz. Bu ülkede herkes eşit olmalı. Suçu işleyen cezasını çekebilmeli. Milletvekili dokunulmazlıkları ile ilgili de yıllardır hep tartışmalar olur. Vekiller kürsü dokunulmazlığı dışında hukuka hesap vermelidir.”

SEÇİM BARAJI YÜZDE 3'E İNMELİ

Seçim barajının da büyük haksızlık olduğuna vurgu yapan Peri, “Yüzde 10’luk seçim barajı demokratik açıdan da büyük yanlışlıktır. Milyonlarca seçmenin oyu desteklemediği partilere gidiyor. Farklı partilere milletvekili kazandırıyor. Seçim barajı kaldırılmalı ve tüm kesimler Meclis'te temsil edilmeli. Kaldırılamıyorsa dahi en azından yüzde 3’e indirilmeli. Hem haksızlıklar ortadan kalkar, hem de daha fazla görüş ve düşünceler Meclis'te temsil edilir. İnsanlarımızın oyu da boşa gitmemiş olur.” dedi.