İzmir'in Aliağa ilçesi Çaltılıdere Karşıyaka sahilinde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta Caretta türü bir deniz kaplumbağası ölüsü bulundu. Kaplumbağayı gören vatandaşlar, Aliağa Belediyesi'ne bildirdi. Belediyenin veteriner hekimliğinde görevli personel de sahile vuran caretta carettayı karaya çıkardı ve öldüğünü tespit etti.

Yetkililer tarafından yapılan ilk incelemede, birkaç gün önce öldüğü belirlendi. Yaklaşık 40 kg. ağırlığındaki deniz kaplumbağası üzerinde herhangi bir yara izine rastlanmazken kesin ölüm sebebi belirlenemedi. Hayvan, incelemenin ardından gömülmek üzere sahilden alındı.

Ayvalık, Foça, Dikili ve Aliağa sahillerinde dönem dönem deniz kaplumbağası ölümlerine rastlandığına dikkat çeken Aliağa Hayvanları Koruma Derneği (ASKOD) Başkanı Hülya Alpgiray, yetkililerin caretta caretta ölümlerine yönelik araştırma yapması gerektiğini söyledi. Caretta carettaların, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan listede, "Nesli Tehlike Altındaki Türler" kategorisinde yer aldığını hatırlatan Alpgiray, "Barselona ve CITES gibi uluslararası sözleşmelere imza atan ülkemizde, deniz kaplumbağalarını korumak zorundayız." dedi.