Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu Başkanı Av. Figen Özbek, Aliağa Şakran Cezaevi olarak bilinen, İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yaşananlarla ilgili iddialara tepki gösterdi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Özbek, şunları kaydetti: "Ne yazık ki korunup rehabilite edilip topluma kazandırılması gereken suça itilmiş çocuklarımızın, devlet tarafından korunamadığı bir kez daha gözler önüne sermiştir. Dolayısıyla cezaevlerinde dezavantajlı durumdaki çocuklarımızın eğitilip desteklenerek, onurlu ve verimli birer vatandaş konumuna ulaştırılabilmeleri bir yana, daha da zor durumlara itildiklerini görmenin büyük acısını yaşıyoruz. Toplumun vicdanını sarsan Pozantı’dan sonra Şakran Cezaevi olayı Anayasa, Çocuk Koruma Kanunu ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan çocukları koruyucu tedbir ve taahhütlerin zamanında ve halen yerine getirilemediğinin de önemli bir göstergesi olmuştur. Kapalı cezaevlerinde, ağır suçlu konumunda olan büyüklerle aynı ortamda yaşayan, çaresizliğe terkedilen bu çocuklar bizim çocuklarımızdır. Islahevlerinde kazanıp geleceğe umutla bakmalarını sağlayacağımız bu çocuklar, kapalı cezaevlerinde şiddet ve istismara uğramakta, sosyo-emosyonel birer varlık olarak suçu ve suçluluğu daha da ağır bir biçimde yaşamakta, benimsemekte ve giderek kaybedilip yok edilmektedirler. Cezaevlerinde yaşayan tüm çocuklarımızın bir an önce ıslahevlerine taşınması, psikolojik tedavilerinin yapılması için gerekli tedbirlerin alınması, kapalı ceza ve tutukevleri yerine açık cezaevleri ve ıslahevleri oluşturularak, çocuklarımızın topluma kazandırılmaları için iyileştirici çalışmaların hızlandırılması şarttır. Ülkemiz açısından bu büyük ayıbı bundan sonra yaşamamak için gerekli her tür hukuksal ve kurumsal tedbirlerin bir an önce alınmasını istiyor, bekliyoruz.
Bütün bu olayları, çocuklarımıza özür borçlu olarak esefle kınıyoruz. Cezaevlerinde annelerinin yanında hiçbir suçu olmadan yaşayan tüm çocuklara, Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu olarak her türlü desteği sunmaya hazırız."