Kazakistan'ın tatil merkezi Baravoy’da toplanan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları toplantısında konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, teröre karşı mücadele konusunun bütün ülkeler için öncelikli olması gerektiğini söyledi.

Bölgede güvenlik önemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini savunan Aliyev, ülkelerin tek başına işbirliği olmadan terörle mücadele edemeyeceğini vurguladı. Terörün potansiyel bir risk kaynağı olduğunu ifade eden İlham Aliyev, "Teröre karşı mücadele konusu, bütün ülkeler için öncelikli olmalı. Hedeflere, çabalarımızı birleştirmekle ulaşabiliriz. Biz bölge ülkeleri ile barış ve dayanışma içinde yaşamak, gelişmek, çocukların bilgili, eğitimli, sağlıklı büyümesini istiyoruz. Bunun için bize güvenlik gerekiyor. Bu yüzden de Azerbaycan kendi tarafından terörle mücadele için bundan sonra da tüm çabalarını esirgemeyecek." dedi.
BDT ÜLKELERİ ARASINDA TİCARET HACMİ AZALDI

Ekonomik işbirliği için karşılıklı yeni yolların aranması gerektiğine de değinin Cumhurbaşkanı Aliyev, BDT ülkeleri arasında ticaret hacminin azaldığını dile getirdi. Bunun objektif nedenlerinin olduğunu anlatan Aliyev, "BDT üyesi ülkelerin çoğunun ulusal paraları kendi değerini kaybetti. Harcamaları dolar ile yaptığımız için olumsuz etkiliyor. Bu yüzden ben de Vladimir Putin'in harcamaları milli paralarla yapma meselesinin araştırılması teklifine katılmak isterdim. Bu, bizim işbirliğimizle ilgili olmayan mali risklerinden kurtulmaya, ayrıca milli dövizin güçlendirmeye olanak verir, ekonomik entegrasyon işine daha çok yardım ederdi." şeklinde konuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in başkanlık ettiği ve dün geçekleştirilen toplantıya; Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almaz Atambayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Satlık Satlıkov, Moldova Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Galbur, Ukrayna Kazakistan Büyükelçisi Yuriy Lazebnik ve BDT Genel Sekreteri Sergey Lebedev de katıldı.