Federal Eğitim ve Bilim Bakanı Prof.Dr.Johanna Wanka Türk-Alman Bilim Yılı’nı değerlendirdi. Wanka 2014 yılının Türk-Alman Araştırma, Eğitim ve İnovasyon Yılı olarak ilan edildiğini ve bu bağlamda yapılan çalışmaların başarılı geçtiğini söyleyerek bilim yılı kapsamında iki ülke arasında bilim ve eğitim çalışmalarına katkı sağlandığını, çok sayıda projenin hayata geçirildiğini, ikili iş birlikleri kurulduğunu, var olanların güçlendirildiğini belirtti. Wanka, "Bunlar uzun vadeli çalışmalar. Bu çalışmaların semeresini önümüzdeki yıllarda somut olarak göreceğiz, meyvelerini önümüzdeki yıllarda toplayacağız." dedi. 

Bakan Wanka Türk-Alman Bilim Yılı’nı Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) tarafından belli aralıklarla geleneksel olarak düzenlenen 8.Türk-Alman Gazeteciler Yuvarlak Masa Toplantısı’nda yaptı. Türk ve Alman gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Federal Bakan Wanka Türk-Alman Bilim Yılı çerçevesinde 100’ü aşkın etkinlik gerçekleştirildiğini ve bu etkinliklere katılımın çok yoğun olduğunu belirtti ve bilim yılının canlı ve hareketli geçmesinde ülkeye yerleşen 3 milyon kadar Türk kökenlinin rolünün büyük olduğunu söyledi. 

Almanya’ya yerleşen Türklerin çoğunluğunun yaşadıkları yere uyum sağladığına işaret eden Wanka bir göç ülkesi olarak Almanya’nın imajının değiştiğine de dikkat çekti ve "Almanya dünyada göçmenlerin Amerika’dan sonra en çok tercih ettiği ikinci ülke konumunda. Biz de zaten imajımızı düzeltmek için çok çalışma yaptık." şeklinde konuştu. 

Türkiye ile Almanya arasında bilim ve eğitim alanındaki ilişkilerin nasyonal sosyalizm döneminde temellendiğini, Türkiye’nin Nazi rejiminden kaçan Alman bilim adamlarına kucak açtığını hatırlatan Federal Eğitim ve Bilim Bakanı Johanna Wanka iki ülke arasındaki çalışmalarda gençlere yönelik projelere büyük önem verildiğini söyledi. 

"Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkileri büyütüp geliştirecek, dünyayı yeniden şekillendirecek olanlar gençlerdir. Bu bakımdan gençlerle yapılan çalışmalar iki ülke açısından da çok büyük önem taşıyor." diyen Wanka üniversiteler arası işbirlikleri ve öğrenci değişim programları ile diyalogun önemini vurguladı. 

Wanka İstanbul’da geçen yıl açılan Türk-Alman Üniversitesi ile ilgili de bilgiler verdi. "Üniversitede 5 bin öğrenci eğitim görecek. En önemlisi de bazı bölümlerde öğrencilere biri Türkiye’den diğeri Almanya’dan olmak üzere çift diploma vermeyi planladık. Çalışmalarımız sürüyor." diyen Wanka Alman araştırma kurumlarının da Türkiye’ye açılmak istediğini bildirdi.

Federal Eğitim ve Bilim Bakanı Wanka, bilim dünyası ile ekonomik dünya arasında da köprüler kurulduğunu söyledi. Wanka sözlerine devamla '2+2 İnovasyon Programı' kapsamında üniversiteler ile şirketler arasında ortak çalışmalar yapıldığını ve bu kapsamda olumlu sonuçlar elde edildiğini belirtti. Bakan Wanka, “Bu proje başarılı olduğu için bütçesini ikiye katladık ve yaklaşık 4 milyon Euro'ya çıkardık." dedi. Wanka bu bağlamda Almanya’da yerleşik Türk işletme sahiplerine “Gençlere meslek eğitim yerleri açın!” diye de seslendi ve bu konuda işverenler için teşvik programları başlattıklarını da duyurdu.