Hitschler, ilk olarak kentte konuşlu Alman Patriot birliğini ziyaret etti.

Beraberindekilerle Patriot hava savunma sistemlerinin bulunduğu Gazi Kışlası'na geçen Hitschler, Alman Harekat Birliği Komutanı Albay Thorsten llg'den bilgi aldı.

Birlikteki incelemelerinin ardından kentte Suriyelilerin kaldığı çadır kente geçen Hitschler, Vali Yardımcısı Ferhat Kurtoğlu tarafından karşılandı.

Kurtoğlu ile çadır kentteki bir Suriyeli aileye misafir olan Hitschler, aileden yaşamlarına ilişkin bilgi aldı, daha sonra çadır kentteki okulda eğitim gören Suriyeli öğrencilerle görüşüp, sahra hastanesini ve marketleri gezdi.

Hitschler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk defa bir ülkede sığınmacı kampını ziyaret ettiğini, Türkiye'nin göstermiş olduğu misafirperverliğe de çok minnettar olduğunu söyledi.

Çadır kentte yapılan işleri "kaliteli ve çok iyi" diye niteleyen, Vali Mustafa Hakan Güvençer'e de teşekkür eden Hitschler, şunları belirtti:

"Ben Türkiye'ye özellikle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü 4 milyar dolardan fazla bir para ayırdı sığınmacı konusuna. 1,5 milyondan fazla da sığınmacı kabul etti. Burada yapılan her şey açık ve ortada. Ben bunları görmek için buradayım ve teşekkür etmek için buraya geldim. Ben kendi ülkem adına da bunu söylemek istiyorum."

Almanya ile Türkiye arasında çok yakın bir iş birliği bulunduğunu dile getiren Hitschler, bunun geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bizlerin de sığınmacı konusuda çok daha fazla bir şeyler yapmamız gerektiğini söyleyebilirim. Ben burada gördüklerimi de federal meclise döndüğümde anlatacağım ve kendilerinin de buraya gelmelerini rica edeceğim. Almanya'da Türkiye'nin reklamını yapacağım. Buraya destek vermeleri konusunda ısrar edeceğim."

Hitschler'in ziyaretine, çadır kentin sorumlu müdürü Nurettin Karakoyun ile buradaki yöneticiler eşlik etti.