Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Almanlar bizden 3 dolara cerrahi alet alıyor, bunu güzel bir poşete ve kutuya koyup bize tekrar 300 dolara satıyor. Doktorlarımız da Alman malı alet kullandığını sanıyor. Halbuki o ürün burada Gülsan Sanayi Sitesi'nde yapılıyor." dedi.

Orta Karadeniz Ajansı (OKA) 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Buluşması' toplantısında konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, Türkiye’de ihracatta kilo başına üretilenlerin kilo başına 1,5 dolar, medikal cerrahi aletlerde ise 300 dolar olduğunu söyledi. Serra Otel'de düzenlenen toplantıda, medikal aletler üretimine ülke olarak ağırlık verilmesi gerektiğini kaydeden Şahin, yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: "Medikal aletlerin dünyada 3 bölgede kümelendiğini söyleyebiliriz. Bunun bir tanesi de Türkiye, Türkiye’de de Samsun. Samsun’da mutlaka medikal cerrahi aletleri ön plana çıkarmamız gerekiyor. Geçtiğimiz hafta arkadaşlar beni medikal cerrahi aletler üreten bir iş yerine ziyaret için götürdüler. Gülsan Sanayi Sitesi olarak bilinen yere gittik. Ben, araba yanlış yere girdi diye düşünürken bir dükkanın önünde durduk. Traktörlerin tamir edildiği bilindik motor tamircisi görünümündeki iş yerine girdik. İş yeri sahibi bize bir katalog uzattı, ben de 'herhalde bu kataloğu Almanya'dan getirmiş kopye ediyor, o yüzden bize gösteriyor' diye düşündüm. Ama hayır, iş yeri sahibi 'bu bizim ürettiğimiz aletlerin kataloğu' dedi. Ben o kişiye ilk başta buradan çıkması gerektiğini, organize sanayiye, orada iş yeri bulamıyorsa Ankara yolu üzerinde bir yere taşınmasını söyledim. Evini satmasını, kiralık eve taşınmasını ve iş yerini güzelleştirmesini, böyle yapması halinde her gün kendisini ziyaret edeceğime de söz verdim. Çünkü mevcut yer kereste dükkanını andırıyordu."

Samsun'da üretilen ürünlerin markalaşma olmadığı için yurt dışına ucuza satıldığını anlatan Şahin, "Bizim arkadaşlarımızın burada ürettiği cerrahi aletleri Almanlar 3 dolara bizden alıyor, bunu güzel bir poşete koyuyor, sonrasında güzelce kutuladıktan sonra bize 300 dolara tekrar satıyor. Bizim doktorlarımız da Alman malı alet kullandığını sanıyor. Halbuki o ürün burada, Gülsan Sanayi Sitesi'nde yapılıyor." diye konuştu.

2014 - 2018 yılları içerisinde yenilik stratejisini belirleyen ajanslardan biri olduklarını ifade eden OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ise "Önümüzdeki dönemde bu yenilik stratejisi çerçevesinde üniversite, iş geliştirme merkezleri ve teknoparklarla çok yakından çalışmak istiyoruz. Bu kararlılığımızı gösteren en önemli olay da Çorum Teknoloji Bölgesi’nde güdümlü proje olarak Türkiye’de ilk defa bir teknoloji bölgesinin yüzde 75’inin inşaatını finanse ederek Hitit Üniversitesi ve Çorum OSB ile çok yakın çalıştık. Önümüzdeki dönemde bu teknoloji merkezlerinin birbirleriyle sinerji oluşturabilmelerine imkan sağlamak üzere böyle bir toplantıyı tertip ettik." şeklinde bilgi verdi.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Buluşması toplantısı, konuşmaların ardından ilk oturum Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı VGM Daire Başkanı Dilek Birbil’in ‘Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Markalaşma’, ‘Uluslararası Faaliyetler’ ve ‘Girişimcilere Verilen Hizmetler’ sunumuyla devam etti. Program çeşitli üniversiteler ve teknoloji parklarından gelen yetkililerinin yaptığı sunumlar ile son buldu.