Alman Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig’in (SPD) 24 saat hizmet veren anaokulu projesine Saksonya’dan itiraz geldi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) tarafından yönetilen Saksonya Eğitim Bakanlığı Schwesig’in fikrini pedagojik olarak doğru bulmuyor. Bakanlığa göre anaokulu hizmetleri 24 saatin altında kalmalı. İtirazın bir sebebi ise eyalette birkaç kişinin dışında bu yönde bir talepte bulunan anne-babaların bulunmaması. Saksonya Yerel İşverenler Birliği de bunu doğruluyor.

Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig ise daha ziyade çocuğunu yalnız başına yetiştirenleri ve vardiya usulü çalışanları düşünerek bu projeyi hayata geçirmek istiyor. Schwesig’e göre özellikle çocuğuna bakacak anne-babası olmayan polisler, doktorlar bu imkandan faydalanmalı. Bakan, bunun için 2016 ila 2018 yılları arasında 100 milyon Euro’ya kadar varan bir teşvik programında ısrar ediyor. Schwesig bütün anne-babaların bu imkandan yararlanmasına ise karşı. Bakana göre anne-babaların ekonominin ihtiyaçlarına göre değil, ekonominin anne-babaların ihtiyaçlarına göre kendini ayarlaması gerekiyor.

Almanya’da 24 saat hizmet veren anaokulu sayısı oldukça az. Bu anaokulları bugün sadece Berlin, Hamburg, Brandenburg ve Mecklenburg-Vorpommern’de var. Eski Doğu Almanya'da ise hafta sonu da dâhil olmak üzere 24 saat anaokulu hizmeti veriyordu. Bugün ise bir Doğu Almanya eyaleti olan Saksonya tam tersi böyle bir hizmete karşı çıkan eyaletlerin başında geliyor. Anaokulu işletenlerin önümüzdeki sonbahardan itibaren ihtiyaç teşviki için başvurmaları gerekiyor.