Genellikle sigarayı bırakmak isteyenlerin yanlış yönlendirme sonucu tükettiği elektronik sigara ve elektronik nargile, özellikle çocuk ve gençlerin sağlığını ciddi oranda tehdit ediyor. Bunu gören Federal Hükümet bu ürünlerin satılmasını ve çocuk ve gençler tarafından tüketilmesini yasaklamayı planlıyor.

Federal Hükümet, çocuk ve gençlere elektronik sigara ve elektronik nargile satılmasını ve çocuk ve gençlerin bu ürünleri tüketmesini yasaklamak istiyor. Konuyla ilgili hükümet planını Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Manuela Schwesig ve Federal Beslenme, Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanı Christian Schmidt birlikte gerçekleştirdikleri basın toplantısında tanıttı.

Schwesig ve Schmidt, elektronik sigara ve elektronik nargile ile piyasaya reşit olmayanların eline asla geçmemesi gereken ürünlerin girdiğini söyledi. Hükümetin bu kararında yeni araştırmalar önemli rol oynadı. Yeni araştırmalara göre ‘likit’ diye adlandırılan bu ürünler nikotin içerseler de içermeseler de çocuk ve gençlerin sağlığına zarar veriyor. Bunu dikkate alan federal hükümet, Gençleri Koruma Kanununda değişikliğe gitmek için bir taslak hazırladı.

Konuyla ilgili olarak konuşan Schwesig, “Şu an kanunda var olan gediği kapamak istiyoruz. Çocuk ve gençlerin bu ürünleri kolaylıkla satın alıp tüketebilmeleri benim için sürdürülemez bir durum.” dedi. Nikotinsiz ‘likit’lerin içerdiği tehlikenin küçümsenmesine razı olmayan bakan, “Mango, çikolata veya sakız gibi kokabilirler, ama içlerine çektikleri şey kesinlikle zararsız değil.” diyerek uyardı.

YASAK, TÜKETİCİLERİ KORUMADA BİR KİLOMETRE TAŞI

Sağlıkla ilgili tüketici haklarından sorumlu bakan Schmidt de yasağın tüketicileri korumada bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Satışı engelleyerek çocuk ve gençleri sigaranın zararlarından koruduklarını belirten bakan, nikotin içeren elektronik sigara ile nikotin içermediği için tütün mamulü kapsamında sayılmayan elektronik sigarayı eşit görecek bir düzenleme için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü, Alman Kanser Araştırmaları Enstitüsü ve Federal Sağlık Hakkında Bilgilendirme Merkezi’nin araştırmaları her iki bakanı da haklı çıkarıyor. Bu araştırmalara göre nikotin içeren elektronik sigaralarda olduğu kadar nikotin içermeyen sigaralarda da buharlaşma esnasında kansere yol açan kimyasal bileşimler meydana geliyor.

Bunun dışında elektronik sigara ve elektronik nargilelerden havaya dağılan çok küçük parçacıkların özellikle büyüme çağında kronik rahatsızlıklara yol açtığı ve çocuklarda akciğer gelişimini etkilediği de bulgular arasında.

SEKTÖR ÇOCUK VE GENÇLERDEN KAZANIYOR

Araştırmalara göre Almanya’da yaklaşık 530 bin çocuk ve genç düzenli olarak elektronik sigara tüketiyor. Bu da sektörün bu kesim üzerinden büyük kazanç sağladığını gösteriyor. Elektronik Sigara Ticareti Birliği’nin verdiği bilgilere göre sektör geçen yıl elektronik sigaradan 200 milyon Euro’dan fazla gelir elde etmiş.

Bu yıl için tahmin edilen rakam ise 300 milyon Euro’ya yaklaşıyor. Yasaklama planı Federal Hükümet’in Uyuşturucu Sorumlusu Marlene Mortler’i de sevindirdi. Mortler, “Şimdi eyleme geçme vakti.” dedi.