Almanya Başbakanı Merkel'in merkez sağ partisi CDU ile rakibi merkez sol SDP, 'büyük koalisyon' kurma konusunda anlaştı. Taraflar, Almanya'da doğan Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanınmasına yeşil ışık yaktı. Koalisyon sözleşmesinde Türkiye'nin AB üyelik süreci içinse yapılan reformların hayata geçirilmesi şartı konuldu.

Almanya'da eylül ayındaki genel seçimlerden zaferle çıkan Başbakan Angela Merkel'in partisi muhafazakâr Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile merkez sol Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında haftalardır devam eden koalisyon pazarlıkları sonuçlandı.

17 SAATLİK PAZARLIKTAN MÜJDE ÇIKTI

17 saati aşkın süren son tur müzakerelerinde Almanya'da 3 milyona yakın Türk toplumunu en fazla ilgilendiren konu olan çifte vatandaşlık hakkında sürpriz bir anlaşma sağlandı. İki büyük rakip parti tarafından kurulacağı için 'büyük koalisyon' olarak adlandırılan yeni dönemde Alman Vatandaşlık Yasası'nda yapılacak değişiklikle Türk gençlerini 18-23 yaş arasında Türk veya Alman vatandaşlığının birini tercihe zorlayan opsiyon modeli kaldırılacak.

ALMANYA'DA DOĞANLAR FAYDALANABİLECEK

Ancak sadece Almanya'da doğan Türkler çifte vatandaş olabilecek. Sonradan ülkeye gelen Türk vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı verilmeyecek.

"HERKESE ÇİFTE VATANDAŞLIK İÇİN ÇABA HARCADIK, ANCAK..."

Müzakerelerde herkese çifte vatandaşlık hakkı için büyük çaba harcadıklarını söyleyen SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, "Fakat Birlik partilerine (CDU/CSU) bunu kabul ettirmek mümkün olmadı. Ancak bu konuda çalışmalarımız devam edecek." dedi.

Başbakan Merkel de göçmen anne ve babalara, çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı tanıyarak, "Bu ülkeye hoş geldiniz." demek istediklerini kaydetti. Alman Şansölye, Türk gençlerini zorunlu vatandaşlık tercihine zorlayan opsiyon modelinin kaldırılacağını belirtti.

AB SÜRECİ İÇİN REFORM ŞARTI

Görüşmelerde Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir diğer konu ise AB üyelik süreciydi. Koalisyon sözleşmede Türkiye ile AB arasındaki üyelik görüşmeleri "ucu açık" olarak tanımlandı. Türkiye'nin üyeliğine muhalefetiyle bilinen Merkel, 'imtiyazlı ortaklık' teklifini de sözleşmeye koydurdu.

Metinde Türkiye ile ilgili bölümde, "2005 yılında üyelik hedefiyle başlayan müzakereler ucu açık şekilde devam ediyor ve sürecin sonunda doğrudan bir üyelik garanti edilmiyor. Eğer AB'nin Türkiye'yi hazmetme kapasitesi olmaz veya Türkiye hazır olmazsa üyelikle bağlantılı haklar ve sorumluluklar askıya alınıp Türkiye ile AB ve Almanya arasında imtiyazlı ilişki geliştirilecek." ifadelerine yer verildi.

EKONOMİK GELİŞİM GIPTA İLE İZLENİYOR

Türkiye'nin ekonomik gelişiminin gıpta ile izlendiğinin dile getirildiği sözleşmede, üyelik müzakereleri için reform çalışmalarının takip edileceği vurgulandı. Metinde, "Demokrasi, hukuk devleti, din ve fikir özgürlüğünün uygulanması, üyeliğe dönük yeni adımların atılması için ön şarttır." denildi. Üyelik müzakerelerinde haziran ayında açılması planlanan 22. fasıl, Merkel'in Gezi Parkı olaylarını bahane etmesi sebebiyle ertelenmiş, ancak bu ay başında açılabilmişti. Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen Sosyal Demokratların yeniden hükümette yer alacak olması, Merkel'in bu konuda Ankara'ya çıkartabileceği zorlukların önüne geçilerek 'dengeleyici' bir etki yapması bekleniyor.

UZLAŞILAN DİĞER ÖNEMLİ KONULAR

İki partinin üzerinde uzlaşma sağladığı diğer önemli konular arasında 2015 yılına kadar Almanya'da vergilerin artırılması ve devlet borçlanmasının sıfırlanması da bulunuyor. CDU ve kardeş Bavyera partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU), sandıktan ikinci çıkan SPD'yi açık farkla geride bırakmış ancak tek başına iktidar olacak çoğunluğu kıl payı kaçırmışlardı. CDU ve Sosyalistlerin gelecek dört yıl Almanya'yı yönetecek koalisyon hükümetini kurabilmesi için SPD'nin yaklaşık 470 bin üyesinin koalisyon sözleşmesini onaylaması gerekiyor. Onayın ardından Merkel, üçüncü dönem için görevine başlayacak. Yeni kabinede kimlerin yer alacağı konusunda açıklama yapılmadı. Ancak kabinede SPD'ye 6 bakanlık verilmesi bekleniyor.

Kaynak:Cihan