Almanya’da faaliyet yürüten Kürt, Türk, Çerkez, Laz, Alevi, Süryani, Ezîdî olmak üzere 42 kurum temsilcisinin, ortak bir basın açıklaması ile seçimlerde HDP’yi destekleyeceğini duyurduğu iddia edildi.

Kurumlar adına açıklama yapan DİDF başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, “HDP’nin genel seçimlerde başarıyla çıkması için bütün enerjimizle çalışacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” dedi. Basın toplantısı, “Türkiye’nin demokratikleşmesi için HDP’nin Yeni Yaşam Çağrısı” sloganıyla yapıldı.
 

Almanya’daki 42 kurum adına hazırlanan basın metnini okuyan DİDF Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak seçimleri yakında takip ettiklerini belirtti.

Bu yılki genel seçimlerin Türkiye’nin geleceği açısından tahin edici rolü olduğuna dikkat çeken Sefariye Ekşi, “Hem Almanya’da yaşayan bizler hem de Türkiye’de yaşayan farklı inançlardan uluslardan, mezheplerden topluluklar için belirleyici bir önem taşıyor. 13 yıldır iş başında olan AKP hükümeti başta Kürtler ve Alevilerin eşit halklar meselesi olmak üzere pek çok temel sorunu çözmemiş, tam tersine kendi otoriter ve totaliter sistemini oluşturarak, birçok toplumsal sorunları daha da çözülemez duruma getirmiştir. Bu nedenle AKP’nin bundan sonra halklarımızın sorunlarını çözmesi bir yana demokratikleşme ve toplumun sorunlarını adil bir şekilde çözme önünde en büyük engel olarak görmekteyiz” dedi.

CHP ve diğer düzen partilerinin sorunları çözmekten uzak olduğunu vurgulayan Sefariye Ekşi şunları ifade etti: “CHP ve düzen partileri bu sorunları çözmek program ve perspektifine sahip değil. Tekçi ve statükocu zihniyetlerini sürdürmeye devam ediyorlar. 30 yıllık savaşın bitirilmesi Kürt sorunun demokratik şekilde çözümü konusunda başlatılan görüşmeler hala müzakereye dönüşmemiştir. Milyonlarca Alevinin eşit halklar talebi yerine getirilmediği gibi eğitim sistemi daha gericileştirilmiştir.


İşçilere, kamu çalışanlarına emekçilere yönelik baskılar deva ediyor. İşçi katliamları almış başını gidiyor. En temel hak olan grev hakkı hükümet tarafından kaldırılmıştır. Ülke ekonomisi resmi rakamlara göre büyürken halkın ekmeği her geçen gün küçülüyor.”
 
DİDF başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, HDP ile birlikte Türkiye ve Türkiye dışında yaşayanlar için yeni bir yaşamın kurulması, sorunlarının çözülmesinin imkanlarını yaratıldığına dikkat çekerek, “Türkiye’den farklı inançlardan uluslardan kültürlerden kimliklerden halkların birlikte yaşaması her türden haksızlığa karşı gücün birleştirmesini yeni bir seçenek ortaya çıkmıştır. Bizler bu alternatifin daha güçlenmesini arzuluyor, buna güç katılması gerektiğini inanıyoruz. Layık demokratik halkların ve inançların bir arada özgürce yaşayabileceği bir Türkiye hepimizin en büyük özlemidir. Bu nedenle biz Almanya’da yaşayan Türk Kürt, Asuri-Süryani Laz, Çerkez, Ermeni Rum ve Alevi, Ezîdî, Hıristiyan, Müslüman inançların ve emek örgütlerinin temsilcileri ve kurumları olarak, 7 Haziran’daki genel seçimlerde değişimin ve dönüşümün ile umudun sesi olan halkların HDP seçim programını bizlerin de özlemini duyduğumuz bir Türkiye’nin kurulmasının önünü açacağını inanıyoruz” diye konuştu.
 
DİDF başkanı Zeynep Sefariye Ekşi son olarak da şunları belirtti: “Bizler aşağıda imzası bulunan kurumlara olarak, yeni yaşamı savunan HDP’nin genel seçimlerde başarıyla çıkması için bütün olanak ve enerjimizle çalışacağımızı her türlü desteği vereceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz. Tüm barış eşitlik ve özgürlük kadın hakları ve çevre savunucularını buna destek vermeye çağırıyoruz.”
 
Öte yandan basın toplantısında bulunan Ermeni, Laz, Çerkez, Rum, gibi kurum temsilcileri de kendi ana dillerinde yaptıkları açıklama ile HDP’ye destek çağrısında bulundu.
 
AÇIKLAMADA İMZASI BULUNAN KURUMLAR
 
Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM), Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), Almanya Demokratik Halklar Federasyonu (AHDF), Yaşanacak Dünya Devrimci Proletarya, Yeşiller ve Sol Gelecek Parti (Almanya), Demokratik Aleviler Federasyonu (FEDA), Avrupa Ezidiler Federasyonu (FKE), Avrupa Sürgünler Meclisi (ASM) Kürdistan İslam Partisi ( PİK), Federasyona Civaka İslama Kurdistan (FCİK), Pontus Rum Derneği, Nor-Zartonk, Çerkezler İnisyatifi, Lazabura –Laz Dili ve Kültürü Derneği, Almanya Özgür Kürt Kadın Hareketi (TJK-A) Sosyalist Kadınlar Birliği (Almanya), Kürdistan Öğretmenler Birliği (YMK) Almanya Kürt Enstitüsü, Ezidi Kadın Meclisi, Ezidi Akademisyenler Birliği, TEV-ÇAND, Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) Cîwanên Azad, Mezopatamya Demokratik Değişim Partisi, Kaldıraç, Avrupa Sürgünler Meclisi, Karakoçanlar Vakfı, Dersim Yeniden İnşaa, 38 Dersim Soykırım Derneği, Kürecik Halk İnisyatifi, Kayıp ve Mağdur Aileler Derneği, Kürdistan Gaziler Birliği, Avrupa Karaliler Derneği, Kurdên Anatolie İnisyatifi, Avrupa Koçgirililer İnisyatifi, Karakoçanlılar Derneği, Bingöl Yardımlaş ve Dayanışma Derneği, Batman İnisyatifi, Kars, Ardahan Iğdır İnisyatifi, Maraşlılar İnisyatifi.