Yasama ve yargının, zaten yürütme organının vesayetinde olduğunu belirten Altay, “Şimdi 19 Ocak'la birlikte yürütme organı da Recep Tayyip Erdoğan'ın vesayetine tümüyle girmiş olacak. 19 Ocak itibariyle bana göre Sayın Davutoğlu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi bir birey haline dönüşecektir. Bakanlar Kurulu üyelerini bu vesayete teslim olmamaya çağırıyoruz. Anayasa'ya uymaya çağırıyoruz." dedi. 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. 'Kaçak Saray'da yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Cumhuriyet tarihinin bir geleneğinin ve olmazsa olmazının daha ayaklar altına alındığını belirten Altay, “Devletin en üst zirvesinin toplantı halinde olduğu salonda Cumhuriyet'in Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün resminin bulunmaması, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanının ve o salonda bulunan devlet erkanının Atatürk'e olan alerjisi ve hazımsızlığının açık, aleni tescillenmesidir. Bu Cumhuriyet ve demokrasi tarihimiz bakımından kara bir lekedir, utanç ve ibret tablosudur. Hoş belki de Atatürk yaşasaydı, o anı görseydi, bundan da memnun olurdu. Kaçak ve yolsuzluk kokan sarayda resminin olmasını belki istemezdi." diye konuştu. 

“Ancak, olayın bir ihmalden kaynaklandığı gibi bahanelere sığınmak kelimenin tam anlamıyla kıvırmaktır.” diyen Altay, “Çıkıp demeliler ki 'biz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anlayışından, düşüncesinden, felsefesinden, ideolojisinden, bize bıraktığı, kurduğu Cumhuriyet'in temel değerlerinden rahatsızız, bunlarla kavgamız var' deseler, daha dürüst davranmış olurlar. Bu ibretlik manzara kamu vicdanında büyük bir rahatsızlık yaratmıştır ve kamplaşma sürecine yeni bir boyut katmıştır. Kınıyorum, utanıyorum, bir daha tekerrür etmemesini temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

19 Ocak'ta Cumhurbaşkanı'nın Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceğinin açıklandığını vurgulayan Altay, “Yasama ve yargı zaten yürütme organının vesayetindeydi, şimdi 19 Ocak'la birlikte yürütme organı da Recep Tayyip Erdoğan'ın vesayetine tümüyle girmiş olacak. 19 Ocak itibariyle bana göre Sayın Davutoğlu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi bir birey haline dönüşecektir. Bakanlar Kurulu üyelerini bu vesayete teslim olmamaya çağırıyoruz. Anayasaya uymaya çağırıyoruz." ifadesini kullandı.