Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Amanos Dağları’ndaki krom madeninde çalışan işçiler 2 günden beri kurtarılmayı bekliyor.

Kisecik Mahallesi’nde Amanos kırsalında 1 buçuk metreyi bulan kar yağışı yolları kapanınca Amanos mevkiindeki krom madeninde çalışan 40 işçi şantiyede mahsur kaldı. Sağlık sorunu yaşamayan işçilere ulaşabilmek için Hatay Büyükşehir Belediyesine ait iş makineleri yol açma çalışmalarını sürdürürken 2 ayrı krom madenindeki işçilerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

İki gün önce madenin bulunduğu alanda yoğun kar yağışı başladığını söyleyen Maden Müdürü Jeoloji Mühendisi Cengiz Kaplan, madenden yola inen işçilerin mahsur kaldığını aktardı. Kaplan, “İki gün önce bulunduğumuz bölgede hızlı bir kar yağışı başladı. Şantiyeden yola inen arkadaşlar yoğun kar yağışı nedeniyle mahsur kaldılar. O gün biz AFAD ve jandarmayı aradık, yolda mahsur kalan arkadaşlara ulaşıldı ve arkadaşları kurtardık. İlerideki şantiyedeki arkadaşların yeri rahat ama erzak götürülmesi lazım. Erzakları tükenmek üzere olduğu için, iki gündür de onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak genel olarak makineler yetersiz olduğu için belediye yetersiz kaldı. Biz kendi makinelerimizle, dışarıdan makine bulduk getirdik hemen hemen yolları açtık, şimdi belediyede takviye etti, onlar da çalışıyor. Şuanda çalışma devam ediyor, arkadaşlara biz erzak ulaştırdık, yolda tamamen açılınca tahliye edeceğiz zaten. Tatil edeceğiz artık, iki ayrı şantiyede toplam 40 kişi var.” dedi.

EKİPLER YETERSİZ KALDI
Maden Mühendisi Şerif Yılmaz da ekiplerinin yetersiz kaldığını söyleyerek yetkililerin sürekli birbirlerine yönlendirdiklerini erken davranılsaydı bu sorunun olmayacağını söyledi. Yılmaz şöyle konuştu, “Mahsur kalan işçilerin mühendisiyim, 3 gün önce kar yağışı başladığında çıkmaya çalıştık ama çıkamadık. Geri indik, diğer arkadaşlar mahsur kaldığını söyledikten sonra AFAD’ı aradık, sürekli birbirlerine yönlendirdiler, yardımda geç kaldılar biraz. Erken gelseler bu kadar sıkıntı olmazdı, iki farklı şantiyemiz var, sadece çalışırken orada duruyorlar, onun dışında büyük şantiyemiz var orada duruyorlar, ilk gün büyük şantiyedeki 5 işçiyi kurtardık, ikinci gün dozer kiraladık, yolu açtık ancak akşamki kar yağışından dolayı yollar bir kez daha kapandı. Yolu açmak için Vali bey öncülüğünde herkes seferber oldu, belediyenin araçları tekrardan geldi. Şuan birinci şantiyeye 2 km yol kaldı açılmasına, o açıldıktan sonra 4 km sonra diğer şantiye var, tüm işçileri akşama kadar inşallah alacağız. Çalışma sırasında küçük konteynırlar var orada kalıyorlar, mesai bittikten sonra kendi konteynır kentimiz var büyük orada kalıyorlar. Bugün tahliye edip indireceğiz işte. Telefonla görüşüyoruz, herhangi bir sağlık durumları yok, 3 gündür yer altında çalışma da yok zaten, onun haricinde biraz kendi imkanlarımız biraz belediye bugün hepsini kurtaracağız inşallah.” diye konuştu.

Hatay Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre belediye ekipleri, Amanos Dağları’nda bulunan maden ocağında kar yağışı nedeniyle mahsur kalan 40 işçiyi kurtarmak için çalışmalarını hızlandırdı.
İşçilere ulaşmak için HBB Fen İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler ivedi bir şekilde harekete geçerek Kisecik Mahallesi ile şantiye arasındaki yaklaşık 2 kilometrelik yolu açmak için çalışmalarına başladı. Yine HBB'ye ait arama kurtarma ekipleri de işçilere ulaşmak için çalışmalarını aralıksız bir şekilde devam ettiriyor.