Türkiye'de en çok kiraz üreten yaklaşık 17 ilden yedinci sırada yerini alan Amasya'da bu sene kiraz çifçinin yüzünü güldürdü. Geçen yıl aşırısı soğuk hava ve dolu yağışıyla zarar gören kiraz üretimi 5 kat düşmüştü. Bu sene ise hasattan memnun olan üreticiler sattıkları kirazdan adeta geçen yılın acısını çıkarıyor.

"Kiraz ağaçlarından ortalama 150 ile 600 kg kiraz topladıklarını söyleyen Amasyalı çiftçilerden Mustafa Kılıç(60), geçen yıl ağaçlardan ev ihtiyaçlarını karşılayacak kadar dahi kiraz alamadıklarını söyledi. "Aşırı soğuk ve dolu yağışı nedeniyle geçen yıl kirazlar zarar gördü." diyen Kılıç, "Bu sene Rabbim verdikçe veriyor. Kiraz üretimi geçen yıla oranla 5 kat fazla oldu." dedi. Ev ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kalan çoğunluğu hal pazarında komisyonculara sattıklarını söyleyen Kılıç, "Kirazın kalitesine göre kilosu 2 ile 4 lira arasında komisyonculara satıyoruz." dedi.

Bu sene kiraz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerine satılıyor. Komisyonculara göre o bölgeler bu sene kiraza doymuş. Kiraz hasadının hızına göre zaman zaman 5-6 tır dolusu kirazı o bölgelere sattıklarını söyleyen komisyoncular, bu sene rekoltenin yüksek olduğunu söylüyor.

Kirazın insan vücuduna binbir devaya sebep olduğunu söyleyen Herbalist Adnan Yıldırım da, her insanın kiraz tüketmesi gerektiğinin altını çiziyor. Yıldırım kirazın faydaları şöyle sıralıyor: Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. İdrar söktürücüdür. Kabızlığa iyi gelir. İshali ise keser. Böbreklerin etkili bir şekilde çalışmasına yardım eder. Böbreklerde kum ve taşların oluşumunu önler. Böbrek kumu ve taşı varsa döker. Kanı temizler ve sivilce gibi cilt sorunlarını önler. Kolesterolü ve kan şekerini düşürür. Damar sertliğine, romatizma, gut hastalığı ve dizanteriye iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirir. Ayrıca kirazın bir diğer özelliği de çok iyi bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olmasıdır.