Amasya Üniversitesi Senatosu, günümüz şartlarında bir çok alanda yabancı dil bilen personele ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle üniversite bünyesinde Yabancı Diller Yüksekokulu kurulması için gerekli çalışmaları başlattı.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Yabancı Diller Yüksekokulu kurulmasının çok sayıda zorunlu neden olduğunu belirtip, “Genel olarak Türkiye’nin, özelde ise Amasya’nın bir tarih, turizm ve kültür merkezi olması nedeniyle her yıl milyonlarca yabancı turist ülkemizi, yüz binlerce kişi ise ilimizi ziyaret etmektedir. Bu sebepten dolayı yabancılarla olan ilişkiler her seviyede zorunluluk haline gelmektedir.” dedi.

Yabancı Diller Yüksekokulu kurulması için çok sayıda somut gerekçeleri olduğunu belirten Rektör Orbay, “Bunların birkaçında bahsetmek gerekirse, son üç yıl içerisinde yabancı uyruklu öğrenci kabulüne başlamış ve şu an için 18 ülkeden onlarca öğrencimiz bulunmaktadır. Mevcut durumda Mimarlık Fakültemizde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü bir yıl zorunlu hazırlık sınıfı uygulaması mevcut olup her yıl en az bir yabancı dil hazırlık sınıfı oluşmaktadır. Benzer şekilde Eğitim Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan İngilizce Öğretmenliği programı için yine bir hazırlık sınıfımız mevcuttur. Bu gelişmelere paralel olarak, Türk ve yabancı öğrencilerin öğrenim göreceği ve öğretim elemanlarının ders vereceği yeni fakülte, bölüm, program ve anabilim dallarının açılması ihtimal dâhilinde görülmektedir. Bu nedenle bazı programların yabancı dille veya ağırlıklı bir yabancı dilde eğitim-öğretim vermesi ve dolayısıyla hazırlık sınıflarının açılmasını zorunlu hale gelmektedir.” dedi.

Amasya Üniversitesi’nde yabancı dil dersleri başta olmak üzere seçmeli veya mesleki yabancı dil derslerinin tek merkezden yürütülmesinin daha etkin ve verimli olacağını kaydeden Orbay, “Yabancı Diller Yüksekokulu çatısı altında ortak laboratuvar, kütüphane, doğal konuşmacı akademisyenlerle konuşma saatleri daha etkin kılınabilecektir. Turizm, teknik, diplomatik, hukuki konu alanlarında ağırlıklı İngilizce Türkçe, İngilizce Rusça, İngilizce Arapça, İngilizce Almanca, Mütercim Tercümanlık bölümlerinin açılabilmesi için Yabancı Diller Yüksekokulu kurulması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.