Amasya’da 150 yılı aşkın süredir vatandaşların hem iftar açmalarında hem de sahura kalkmalarında kullanılan tarihi top, bu sene de hizmet vermeye devam ediyor.

Kentin tam ortasında bulunan Harşena Kalesi üzerinde vatandaşlara yıllardır aralıksız hizmet veren tarihi top, bu Ramazan da oruçlu insanların iftar sofralarında duymayı bekledikleri ses olmayı sürdürecek. Özel olarak hazırlanmış kule içerisinden akşam ezanı öncesi bir defa ateşlenecek olan tarihi topun sesi ile vatandaşlar iftarını açacak. Sahurda ise 3 defa ateşlenecek top ile vatandaşlar birinci atışta uyanacak, ikinci atışta yemek yiyecek, üçüncü atışta ise yemeyi ve içmeyi kesecek.

Amasya Belediyesi tarafından 20 yıldır top atışı için görevlendirilen Seyfettin Gökçe, emekli olana kadar bu mesleğini sürdüreceğini söyledi. Mesleğe ilk başladığı yıllarda Ramazan’ın Mart aylarında olduğunu ifade eden Gökçe, “Allah bizleri Haziran ayına kavuşturdu. Ben her yıl Ramazan ayının gelmesini dört gözle bekliyorum” dedi. 2013 yılında beyin ameliyatı olduğunu söyleyen Gökçe, kendisinin görevde olmadığı Ramazan ayında diğer görevli arkadaşının topu erken attığını, o nedenle Amasya Belediyesi’nin kendisini tekrar görevlendirdiğini anlattı. Gökçe, “Ben de bu zamana kadar böyle bir hata olmadı. Topu geç atmış olabilirim ama erken atmam. Böyle bir durumda ise vatandaşları birkaç dakika daha fazladan oruç tutarlar, hepsi bu olur” diye konuştu.

"ESKİ RAMAZANLARI YAŞAMAK İSTEYEN AMASYA’YA GELSİN"

Ramazan ayının ilk topunu ateşleyen Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, “Yılardan beridir olduğu gibi yine Amasya’da Ramazan’ın ilk gününde Harşena Kalesi’nden top atacağız. Bunun Amasya’ya yakıştığına inanıyoruz. Aynı zamanda bando ekibimiz, sahurdan ve iftardan önce buraya çıkıp konser veriyorlar. Bu gelenek daha eski yıllarda ve elektriğin olmadığı dönemlerde şehrin her tarafına seslerini duyurarak insanların hoşça vakit geçirmelerine neden oluyordu. Bizler bugün bunları nostalji amaçlı yapıyoruz. Amasya’ya da yakıştığına inanıyoruz. Bütün Türkiye’deki insanlarımızı geçmişteki Ramazan aylarının o güzelliklerini yaşamaları için şehrimize davet ediyoruz” dedi.