Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM); uçuşa yasak bölgelerde zaman zaman olumsuz olaylar yaşanmasına neden olan amatör yapım hava araçlarının denetlenmesi için yetki alan kuruluşlarla ilgili değişiklik yaptı.

Sivil Havacılık İşletmeleri Yetkili Denetim Kuruluşları Yönetmeliği’nin (SHY-YDK) 11. maddesine “Amatör yapım hava araçlarının denetlenmesi için yetki alan yetkili bağımsız denetçi kuruluşlarda başdenetçi gerekliliği aranmaz. Ancak denetçilerin; amatör yapım hava araçlarının tasarımı, yapımı ve uçuş testleri konularında en az beş yıl tecrübe sahibi ve en az bir (1) adet amatör hava aracı tasarım, yapım ve uçuş testleri süreçlerinde çalışmış olmaları gerekir.” fıkrası eklendi.

Yönetmeliğin 19. maddesinin ikinci fıkrasındaki ‘uçuşa elverişlilik grubunda yer alan denetleme yetki türleri’ “Sürekli uçuşa elverişlilik yönetim kuruluşu, Hava aracı uçuşa elverişlilik, Hava aracı bakım kuruluşları, Bakım eğitim kuruluşları, Hava aracı tasarım ve üretim kuruluşları, Hava aracı, parça veya teçhizat sertifikasyonu, Amatör yapım hava araçları, İnsansız hava araçları, Özel uçuş izinleri.” diye değiştirildi.

KİMLER DENETLEME KURULUŞU OLABİLİYOR

Aynı yönetmeliğin 20. maddesine aşağıdaki fıkralar eklendi:
“Bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (ğ) bentleri amatör yapım hava araçlarının denetlenmesi için yetki alan yetkili bağımsız denetçi kuruluşları için uygulanmaz. Amatör yapım hava araçları denetlenmesi için yetki alan yetkili bağımsız denetçi kuruluşu tek kişilik şirket veya kuruluş amaçlarında havacılık faaliyeti bulunan kulüp, dernek veya vakıf olabilir. Amatör yapım hava araçlarının denetlenmesi için yetki alan yetkili bağımsız denetçi kuruluşlar verdikleri hizmetlerden doğabilecek zararları karşılamak amacıyla birinci fıkranın (e) bendinde belirtilen sigorta miktarının yüzde 20’si kadar sorumluluk sigortası yapmaları yeterlidir. Tek kişilik şirket olması halinde ise birinci fıkranın (e) bendinde belirtilen miktarın yüzde 1’i kadar sorumluluk sigortası yapılması yeterlidir. Sadece amatör yapım hava araçlarının denetlenmesi için yetki alan yetkili bağımsız denetçi kuruluş tek kişilik şirket ise bu yönetmeliğin 10, 12 ve 15 inci maddelerinde yer alan hükümler uygulanmaz. Amatör yapım hava araçları için yetki alan yetkili denetim kuruluşlarından elkitabı istenir.”

SORUMLULUK SİGORTASI YAPTIRACAĞINA DAİR TAAHHÜTNAME

Yönetmeliğin 22. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi “Yönetmelik kapsamında verilecek inceleme ve denetim hizmeti nedeniyle oluşabilecek zararların tazminini teminen bu yönetmeliğin 20. maddesinde belirlenen miktarda sorumluluk sigortası yaptıracağına dair taahhütname.” şeklinde değiştirildi ve aynı maddeye “Bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (ç) bentleri amatör yapım hava araçlarının denetlenmesi için yetki alan yetkili bağımsız denetçi kuruluşlar için uygulanmaz. Amatör yapım hava araçlarının denetlenmesi için yetki alan Yetkili Bağımsız Denetçi kuruluşlarının kulüp, vakıf veya dernek olması halinde, kulüp/vakıf/dernek veya tek kişilik şirket olduğunu gösterir ilgili makamdan alınmış yazının ve kulüp/vakıf/dernek/şirket tüzüğünün genel müdürlüğe sunulması gerekir.” ifadeleri eklendi.