Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü 'Ulusal Turna Eylem Planı' kapsamında Sivas ve Erzincan’da bulunan Anadolu dağ turnalarını uydu vericilerle takip altına alındı. Bu kapsamda 2015’te 6 turnaya uydu verici takıldı ve toplam 21 turna da halkalandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu konuya ilişkin yazılı değerlendirmesinde, “Hayata geçirdiğimiz bu proje ile sayıları her geçen gün azalan turnaların ülkemizdeki nüfusunun ve yaşam alanlarının korunması maksadıyla yönetim araçlarını, koşullarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede Sivas, Erzurum, Erzincan, Muş, Van, Samsun, Adıyaman ve Bolu illerinde ürediği bilinen ve nesli tehlike altında olan bu türün korunması ve izlenmesi için turnalara uydu vericiler takarak, turnaların kışlama ve üreme alanlarının tespit etmeyi planlıyoruz.” dedi.

Bakanlık tarafından turnaların uydu vericilerle takip altına alınması maksadıyla 2015 yılında gerçekleştirilen sayım çalışmaları tamamlandı. Sayım çalışmalarının ardından 6 turnaya uydu vericisi takıldı ve toplam 21 turna da halkalandı. Bakan Eroğlu, bol yağışlı geçen bir yılın ardından artış gösteren sazlık alanlara bağlı olarak, turnaların üremesinde de bu yıl için bir artış gözlediklerini ifade etti. 2014 yılında Sivas’ta bulunan Anadolu dağ turnalarından 3 turnaya uydu, 1 turnaya radyo vericisi takılarak toplam 8 turna halkalanmıştı.