Anadolu Gençlik Derneği Malatya Şubesi tarafından, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında "Çanakkale Ümmet Yürüyüşü" düzenlendi. Şehir merkezinde toplanan dernek üyeleri, Caddesi’ni takip edip Kernek Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında, "Haçlı değil, İslam birliği" şeklinde slogan atıldı.

Dernek Şube Başkanı Sinan Eraslan, yaptığı basın açıklamasında 18 Mart 1915’te kazanılan Çanakkale Zaferi’nin üzerinden 100 yıl geçtiğini söyledi. Çanakkale’de ümmetin her renginden Müslümanın emperyalizme karşı birlikte savaştığını belirterek, “18 Mart 1915’te, dönemin en üstün teknolojisine sahip ve durdurulamaz addedilen İngiliz donanması, tarihinin en ağır yenilgisini almıştır. Boğazın soğuk sularında İngilizlere eşlik eden Fransa da bu yenilginin şahidi olmuştur. Çanakkale'de 1 milyonun üzerinde insan savaşmıştır. Metrekareye 6 bin mermi düşmüştür. Bir alay asker, 3 dakika içerisinde Hakk'a yürümüştür. 500 binin üzerinde kayıp vardır. Savaşa katılan her iki kişiden biri yaşamını yitirmiştir. Bir hilal uğruna, 250 bin canımız şehadet şerbetini içmiştir. Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer. Tarih, bir toplumun hafızasıdır. Hafızası olmayan toplumların, gelecek tasavvuru da olamaz. Yeni nesillere Çanakkale'de olup bitenleri anlatmak, bu toprakların geleceğine sahip çıkmaktır.” dedi.

Batı karşısında gerileyişin sebeplerinin fütuhat ruhundan kopma olduğunu göremeyen kadroların, çareyi batıyı taklitte aradığını söyleyen Eraslan, “1800’lü yıllarda ortaya çıkan Jön Türk hareketi ve onun devamı olan İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin ırkçı yaklaşımları ve Batıcılık zihniyeti, bu toprakları bir felakete sürüklemiştir. Birinci Dünya Savaşı'na, bu kadroların yönetiminde girilmiştir. Osmanlı yedi cephede, Kafkasya, Sina ve Filistin, Irak, Hicaz ve Yemen, İran, Galiçya, Balkan ve Çanakkale cephesinde savaşmıştır. 3 Kasım 1914'te emperyalizmin merkez üssü İngiltere ve Fransa'ya ait devasa donanma, Çanakkale Boğazı önlerine gelir. 19 Şubat 1915'te ilk çatışmalar başlar. 18 Mart 1915 günü de emperyalist donanma, boğazdan geçmeye kalkışır. Seyit Çavuş'ların mukavemeti, donanmanın en gözde gemisini boğazın derinliklerine gömer. İttihat ve Terakki'nin ırkçı yaklaşımlarına ve batı taklitçisi zihniyetine karşın ümmetin çocukları büyük bir inanç ve aşkla, bir direniş ruhuyla Çanakkale'de savaşmış, ya şehit ya da gazi olmuşlardır. Düşmana gösterilen mukavemet Allah için, Peygamber için, Kur'ân için, hilal için gösterilmiş bir mukavemettir.” diye konuştu. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.