Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı, 12 ülkeden 25’i yabancı, 73 gözlemcinin katılımıyla Ege Denizi’nin uluslararası sularında başladı. Hava Eğitim Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde Kara, Hava ve Deniz kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM)’nin katıldığı tatbikat, uluslararası uydu yardımlı arama kurtarma sistemi kullanılarak icra ediliyor.

SENARYO GEREĞİ GÖÇMEN TAŞIYAN GEMİ BATTI

Anadolu Yıldızı-2015’in ilk aşamasında Ege Denizi’nin uluslararası sularında, içerisinde çok sayıda kaçak göçmen bulunan bir kuru yük gemisinin battığı ihbarı geldi. Batmakta olan ticari geminin yardım çağrısı, AAKKM ve Deniz Ana Arama Kurtarma Merkezi tarafından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Ana Arama Kurtarma Merkezi’ne bildirildi. Senaryoya göre imkanların yeterli olmaması sebebiyle TSK AKKM’den yardım talebinde bulunuldu. Talep üzerine harekete geçen merkez, Sakız ile Midilli adaları arasındaki bölgeye Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 2 arama kurtarma gemisi, 6 Sahil Güvenlik botu ve 2 arama kurtarma helikopteri sevk etti. Tatbikatın ilk bölümünde, kazazedeleri temsilen denize atılan 1 adet can salı ve 4 adet cansız manken, olay yerine intikal eden unsurlar tarafından kurtarıldı. Yerli ve yabancı gözlemcilerle basın mensuplarının TCSG Umut gemisinden takip ettiği tatbikatın ilk safhası, katılan unsurların tören geçişiyle son buldu.

İKİNCİ AŞAMA KARADA YAPILACAK

Tatbikatın ikinci aşaması ise 7 Mayıs Perşembe günü, İzmir'in Menemen ilçesi Dumanlı Dağı’nda olacak. Tatbikatın kara safhasında, kaybolan dağcılar için harekete geçilecek. Jandarma Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne ihbar gelmesinin ardından operasyona başlayacak ekipler, karadan müdahalenin yetersiz olduğu durumda arama kurtarma faaliyetini havadan yürütecek. Tatbikatın bu safhasına Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 arama kurtarma uçağı ve 2 arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 1 Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) dağcılık timi ve 1 arama kurtarma helikopteri katılacak.

Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı, 8 Mayıs Cuma günü yabancı gözlemciler için düzenleencek kültür turuyla sona erecek.