PAK Eğitim İşçileri Sendikası avukatı Mehmet Kasap, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerle ilgili kararından sonra velilerin ve öğrencilerin eğitim hakkını sınırlandıran tüm düzenlemelerin ortadan kalktığını vurguladı. Kasap ayrıca “Mahkeme özellikle uygulamada sıkıntı çıkmaması açısından 1 Eylül 2015'te yürürlüğe girecek yasağı da iptal etmeyi ihmal etmemiştir.” dedi.

PAK Eğitim avukatı, öncelikle AYM’nin dershane kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının artık 1 Eylül 2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek dershane yasağının ortadan kalkması anlamına geldiğini kaydetti. Avukat Kasap, “Özellikle Yüksek Mahkeme'nin kararını Anayasa'nın 42. maddesinde düzenlenen eğitim-öğretim hakkına dayandırması çok önemlidir. Burada tüm veliler ve öğrenciler için takviye ders eğitimi almanın bir hak olduğuna karar vermiştir. Yüksek Mahkeme, yasa ile veli ve öğrencilerin takviye ders almasının engellenmesini de temel hak ve özgürlüklerin ölçüsüz bir şekilde sınırlandırılması olarak değerlendirmiştir.” ifadelerini kullandı.

Yüksek Mahkeme'nin ayrıca konuyu Anayasa'nın 48. Maddesi açısından da değerlendirdiğini belirten Kasap, işletmeler açısından da özel teşebbüs hürriyetinin ihlal edildiği sonucuna varıldığının altını çizdi. Birçok açıdan yapılan yasayı Anayasa'ya aykırı bulan Yüksek Mahkeme'nin yasayı, özellikle mülkiyet hakları açısından değerlendirme lüzumu dahi görmediğini vurgulayan Kasap şunları kaydetti: “Sonuç olarak kanundan dershane tanımı 14 Mart 2014 tarihinde çıkarılmasına rağmen nasıl dershaneler faaliyetlerini devam ettirdilerse aynen faaliyetlerini devam ettireceklerdir. Mahkeme, özellikle uygulamada sıkıntı çıkmaması açısından 1 Eylül 2015'te yürürlüğe girecek yasağı da iptal etmeyi ihmal etmemiştir.”

Kasap açıklamasını şöyle tamamladı: "Yine Yüksek Mahkeme, etüd merkezlerinde 12 yaş sınırını ve kurslarda 'üniversite ve ortaokul giriş sınavlarına yönelik eğitim verilemeyeceği' yasaklarını da iptal etmiştir. Açıkça velilerin ve öğrencilerin eğitim hakkını sınırlandıran tüm düzenlemeleri ortadan kaldırmıştır."

“YASAĞI DEVAM ETTİREN HİÇBİR DÜZENLEME ORTADA KALMAMIŞTIR”

MEB yetkililerin ifade ettiği gibi yasağı devam ettiren hiçbir düzenlemenin ortada kalmadığına dikkat çeken PAK Eğitim avukatı, "Böylece Yüksek Mahkeme gerekçeli kararın 1 Eylül sonrasına bırakılacağı spekülasyonlarını da sona erdirerek, velilerin takviye kurs alması önündeki tüm engelleri de ortada kaldırmıştır. Yine Yüksek Mahkeme, uygulamada MEB yetkililerin ifade ettiği gibi bir boşluk doğacağına inanmadığı için kararın yürürlük tarihini erteleme ihtiyacı duymamış ve karar 24 Temmuz 2015 itibarıyla sonuç doğurmuştur.” şeklinde sözlerini tamamladı.