Anayasa Mahkemesi(AYM), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdari Teşkilatı’nda çalışanların sendika kurmasını ve sendikaya üye olmasının önünü kapatan maddeyi iptal etti.

Ankara 2. İş Mahkemesi’ne TBMM Başkanlığı idari teşkilatında görev yapan kamu görevlilerinin sendika üyesi olma haklarının bulunduğunun tespiti ve birikmiş üyelik aidatlarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi talebiyle açıldı. Söz konusu davada mahkeme 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 15. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı” ibaresinin anayasaya aykırı olduğunu belirterek AYM’ye başvurdu.

Sendika hakkının örgütlenme özgürlüğünün bir parçası olduğunu vurgulayan AYM, TBMM Başkanlığı idari teşkilatında görev yapanların sendika kurmasını ve sendikalara üye olmasını yasaklayan kuralın sendika kurma ve sendikalara üye olma hakkına müdahale olduğunu kaydetti.

Sendikalaşmanın kurumların çalışma düzenini olumsuz etkileme potansiyeline sahip olduğunu ifade eden AYM, TBMM Başkanlığı idari teşkilatında çalışan kişilerin yürüttüğü hizmetlerde meydana gelebilecek aksamaların, yasama organının çalışma düzeni yönünden telafisi güç ve imkânsız zararların oluşmasına yol açmadığının altını çizdi.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 15. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı” ibaresinin anayasanın 13. ve 51. maddelerine aykırı olduğuna ve oybirliği ile iptaline karar verdi.