Google, Android M'in geliştiriciler için önizleme sürümünü tanıttı. Android M, uygulama izinleri, pil ömrü, başka cihazı şarj edebilme gibi önemli yenilikler getiriyor.

Google’ın geleneksel geliştirici konferansı Google I/O 2015 başladı. Konferansın ilk gününde merakla beklenen Android M'in geliştiriciler için önizleme sürümü tanıtıldı. Webrazzi'nin haberine göre Android M'in özelliklerinden bazıları şöyle:

UYGULAMA İZİNLERİ

Android M ile kullanıcı artık uygulama indirdiğinde bir kabul listesi ile karşılaşmayacak. İndirilen uygulama bir özelliği kullanmak istediğinde bunun için izin isteyecek. Uygulama izinleri ayrı ayrı ve uygulamalar için görüntülenebilecek ve istenirse kapatılabilecek. Uygulama güncellemelerinde de izinlerle uğraşmaya gerek kalmayacak.

UYGULAMALAR ARASI GEÇİŞ SAĞLANABİLECEK

Tüm uygulamalar birbirine bağlantı verebilecek. Onaylanan bağlantılarla bir uygulamadan diğerine direkt geçiş sağlanabilecek.

KOLAY ÖDEME SİSTEMİ

Bu sene MWC 15’te ilk kez resmi olarak duyurulan Android Pay, Andorid M ile geliyor. Android Pay basitlik, güvenlik ve seçim hakkı dikkate alınarak geliştirilmiş. Andorid Pay’de telefonunuzun tuş kilidini açtıktan sonra NF özelliğini kullanarak ekstra bir kod girmeden ödeme yapabilmek mümkün olacak. Google, Android Pay için kendi parmak okuyucusunu geliştirecek. Android Pay, Android KitKat ve üzerindeki sürümleri kullanan Androidli cihazlarla kullanılabilecek.

PİL ÖMRÜ UZUYOR

Bu özellik Android M’e güç kullanımında avantaj sağlayacak bir özellik. Hareket algılayıcıları sadece cihazınız hareket ettiğinde uygulamalar tarafından kullanılacak. Doze özelliği Nexus 9 için Doze olmayan duruma göre (detaylı bilgi yok) pil ömrünü 2 kata kadar yükseltebilecek.

ANDROID M'Lİ CİHAZ BAŞKA BİR CİHAZI ŞARJ EDEBİLECEK

USB Type-C bağlantı özelliğini destekleyecek olan Android M kullanan bir cihazla başka bir cihazı şarj etmek mümkün olacak.

Bu özelliklerin yanında birçok küçük özelliğin de eklendiği Android M, dünden itibaren Nexus 5, 6, 9, ve Player cihazları için geliştirici sürümüyle teste açıldı. İşletim sisteminin tam sürümünün ise yıl sonlarına doğru hazır olması bekleniyor.